“Bodoči davkoplačevalec Črtomir glasno protestira. Slišal na poročilih, da so nas zadolžili za novo mlrd €. Kdaj bo to odplačal? – Twitter profil Janeza Janše, 6.12.2011

Vlada Janeza Janše nas je zadolžila za 1,7 milijarde evrov, bodoči davkoplačevalci pa so ostali tiho. Da se je Slovenija tako visoko zadolžila, bolj kot sicer (baje), je po mnenju premiera Ivana kriva tudi opozicija. Zaradi nasprotovanja opozicije zapisu zlatega pravila v ustavo so obresti še višje, kot bi lahko bile. Janša je za 20 odstotkov višjega zadolževanja okrivil opozicijo, češ, da če bi zapisali zlato pravilo v ustavo, bi s tem poslali signal in zadolževanje ne bi bilo tako visoko. Seveda, to je zgodbica za tiste, ki ne razmišljajo, za ovce, če vsaj malce objektivno pogledaš situacijo vidiš, da so to le špekulacije Ivana, da bi preusmeril pozornost od visokega zadolževanja države, kateremu je lansko leto prav Janševa opozicija najbolj nasprotovala, danes pa sama dela isto! S tem so morali reči, nismo samo mi krivi, tudi opozicija – vsi smo krivi. Kar je po eni strani res, a ne zaradi fiskalnega pravila! Fiskalno pravilo nima nobene veze z zadolževanjem države, edina stvar ki to pravilo pravi, da država lahko zapravi samo toliko, kolikor ustvari. Zadolžujemo se lahko še vedno. Janšistom verjetno niti ni važno dejstvo, da finančno-gospodarske krize ni povzročila prezadolževanje držav.

Tudi bonitetne hiše ne zahtevajo vpisa fiskalnega pravila, pravzaprav jim je prav malo mar za to pravilo, njim je važno, da bomo izpeljali potrebne strukturne reforme. Janša po stari navadi ni ničesar kriv, tudi ne za padec bonitetnih ocen, zaradi katerih je naše zadolževanje dražje. Janša tudi rad pozablja, da je sam večkrat v javnosti izjavil, da se bližamo grškemu scenariju, da bomo bankrotirali, da bomo morali zaprositi za finančno pomoč itd., vse te izjave premiera so zunanji finančni trgi in mediji vzeli resno in kmalu je sledil padec bonitetnih ocen. Janša je pač ustvarjal izredno stanje v Sloveniji, predvsem zaradi prekrivanja svoje nesposobnosti in nesposobnosti vlade! Tudi pozablja, da je prav njegova stranka v opoziciji nasprotovala vsem trem Pahorjevim reformam, padec le-teh je pokazal tuji vlagateljem, da ne mislimo resno in znova je bil padec bonitetnih ocen! Sedanja opozicija ne nasprotuje Janševim reformam, prav tako ne pozivajo na referendum in tudi ne z grožnjami z ulico. To je in počne le Janša. Nedolgo tega je izjavil, če bi bil on mlad, bi vsak teden stal s transparenti pred parlamentom in zahteval zapisu zlatega pravilo v ustavo. Preveč se vrtimo okoli tega fiskalnega pravila, Janša jo smatra kot edino rešitev, čeprav na prihodkovni strani države ne naredi ničesar.

Bonitetne hiše, ko so zmanjšale ocene Sloveniji, so lepo napisale da je posledica tega prezadolženost gospodarstva, ki se je najbolj zadolževal v času konjunkture, v času debelih krav prve Janševe vlade, ter, seveda, nesprejetja strukturnih reform in bank, ki so tud v času prve Janševe vlade posojale nezavarovane tajkunske kredite!

Janša je bil zelo proti zadolževanju države, a tokrat jo je zadolžil on, ne rečem, da je to narobe, prej obratno, v času recesije se je potrebno zadolževati in s tem denarjem zagnati gospodarstvo, v času konjunkture pa je potrebno pametno vlagati in nekaj prihraniti za težke čase. Pri nas je bilo na žalost prav obratno, saj je Janša po želji, da bi bilo čim manj nezaposlenosti namerno pustil, da se je gospodarstvo pregrevalo in zadolževalo – vsi so namreč mislili, da bo čas debelih krav večno trajal! A ni bilo tako! Še bolj me skrbi dejstvo, da je Vizjak, tedanji gospodarski minister, na očitke o zadolževanju gospodarstva odgovoril, da vlada ni imela pri tem nič. V celoti gledano, ima nesprejetje fiskalnega pravila, ki bi tako ali tako začel delovati šele leta 2015, še najmanj veze in krivde za zadolževanje Slovenije po višji obrestni meri!

Preberite še:
NSi: Za padec BDP-ja kriva Pahorjeva vlada
Zakaj je fiskalno pravilo trapasto in neučinkovito
Rušenje Pahorjevih reform pripeljalo še do enega znižanja bonitetne ocene!

 • Share/Bookmark

Komentarji8 komentarjev

 1. Stric Marč, dne 20.10.2012 20:15

  Ob padanji BDP brez zadolževanja ne bo šlo, pa če še tako varčujemo. Zapravimo lahko samo toliko, kot ustvarimo, nič več zadolževanja , Pahorjevo zadolževanje nas vodi v brezno in podobno, sem jaz razumel kot predvolilne puhlice. V resnici pa v času krize ne gre brez zadolževanja, razen po varianti v Romuniji za časa diktatrja Causesca. In edini diktator vzhodne Evrope je bil on, ki je plačal z glavo svoj špar program.

 2. Jernej, dne 20.10.2012 22:53

  Žal je Slovenija tista, ki je sledila Romuniji in je postala sama diktatura. In to v letu 2012 in ne v letu 1920. Ima vse atribute, da lahko to rečem!! In ne se sprenevedati. Živimo v diktauri! V delovnem taborišču. In to sredi Evrope in vse jih boli kurac za nas. Lasten narod, raja – pa se ji po domače j**e za vse. Pasivna in misli le na trgovske centre, na kavice, pijačke tam pijačke onam..a povem vam, najebali bomo in to tako kto se vam še sanja ne!

 3. briks, dne 21.10.2012 09:01

  lahko pa odpusti kakšnih 35.000 delavcev javne uprave, ostalim pa zniža plače za 30% pa bo isto.

  me zanima kaj ima intelektualec potem za povedati? :)

 4. Marko, dne 21.10.2012 11:57

  Kdo je avtor tega spisa, ki govori take traparije? Edino kar je je treba zmanjsati davke na dobiček in prispevke. Lastniku podjetja ostane le okoli 25 % od vsega dobicka, potem se pa cudimo zakaj selimo podjetja v tujino. Dejte javnemu sektorju le 25 % plač, pa da vidimo ce se bojo pritozevali in odseljevali. Gnide lene. Ko sem prisel na davcno upravo v petek petnajst minut pred zaprtjem me je sefica oddelka “gnida najvecja” ven vrgla iz pisarne. Klošarka ce prides v trgovino pet minut do konca te postrezejo kot gospoda.

 5. Stric Marč, dne 21.10.2012 12:06

  Replika Marku: Lastniku lahko ves dobiček po plačilu davka v podjetju. Sevda pa mora lastnik za ostali dobiček plačati dohodnino, ki pa gre po razponu kot pri plačah. seveda pa se lastniki znajdemo tudi pri stroških , da znižamo dobiček. Lahko ustanovimo celo dva podjetja ( d.o.o. in s.p.) kar ni tako redko in med sabo poslujemo s ciljem znižati obdavčljiv dobiček. Če imamo pravo dejavnost, tudi kaj postorimo brez računa in pokasiramo denar na roke.Za podjetnika je ključni problem, kako priti do dobrih in plačljivih poslov. Ostalo že zanamo sami.

 6. Marko, dne 21.10.2012 12:13

  Aja pa se neki, ce jaz mojo firmo odpeljem v Monaco ni nobenega problema, ker sem jo sam na noge postavil iz nic in jo lahko kadarkoli tudi drugje naredim. Ko pa gnoj sluzasti Kordez odpelje denar v tujino iz podjetja, kjer ni naredil nič razen, da ga je unicil, bi ga bilo pa treba muciti sredi novega najbolj nagravzno komunisticno oblikovanega in grdega trga republike (verjetno Jugoslavije). Tudi nas zupancek bosancek Jankovic ni sestavil skup firme, ki bi delovala. Mercator propada zaradi njega, Elekta je tudi biser podjetnistva. Zdaj je pa za 40 let zapufal Ljubljano in to za fuzbal plac. Nedokoncan izdelek bo unicil mesto in naslednjih 5 zupanov. Namesto, da bi klosar sel in prekopal ceste enkrat za vselej naredil vode za vse optike, kanalizacije, elektrike,… mogoce se podzemno in s tem res pridobil vse parcele, ki so pod zdajsnjimi tiri zeleznice. S tem pa bi naredil manjsi minus kot s fuzbalom. P ae vec bi imeli za betonirat, ce jim je to ze v tako veselje in tako zelo dobickonosno.

 7. Marko, dne 21.10.2012 12:23

  Super si stric, saj cilj dobre drzave je vedno v goljufanju na tak ali drugacen nacin. A nebi bilo bolje, da ti tega ni treba. Pa se nekaj je kljucno, v Ameriki, ki naj bi veljala za zibelko modernega podjetnistva sem opazil izredno stevilo ljudi, ki po mestih prodajajo hladno pijaco iz stiroporaste termo posode polne ledu in vode. Pri tem nekaj zasluzijo, nobena inspekcija jih ne mori, in ne zganjajo kriminala, pa se lacni niso. Raje kupim eno pijaco za dvojno ceno kot pa da dam klosarju za pol pijace. Lp

 8. stefani, dne 21.10.2012 22:39

  ta satan pa ne more preboleti fiskalnega pravila…noter mora biti slovenija zapisana samem hudiču, ker tako vztraja pri fiskalnem pravilo…slovenijo pelje v propad sam a krivico vali na druge…kaj se je grebel za oblast…NAROD GA NI IZVOLIL NA DEMOKRATIČNI NAČIN…NISMO GA MARALI- saj je sam prišel gor…in sedaj naj odgovornost nosijo:NOVAKOVA, VIRANT, ŽERJAV, ERJAVEC, IN JANŠA….NJIHOVA JE ODGOVORNOST!!!!!

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  Oktober 2012
  P T S Č P S N
  « Sep   Nov »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031