Vlada Ivana Janše ne bo financirala in tudi ne organizirala proslave ob Dnevu vrnitve Primorske k matični domovini, a kljub temu se čutijo dolžne, da se vmešavajo v proslavo. Namreč, na letaku, ki oglašuje proslavo, je namreč rdeča zvezda, ki aktualni vladi, ki jo iz ozadja strici iz RKC in Nove Slovenske zaveze (NSZ), ni po ideološkem godu. Ko pa so v Šentjoštu organizirali proslavo ob 70. Letnici ustanovitve prvih vaških straž, ki so kolaborirale s fašisti, pa ni noben iz vrst vlade protestiral. Prav tako ni bilo problemov ob slovesnosti ob spominu za žrtvah treh totalitarnih režimov (ne vse, ker niso upoštevali RKC), ki so jo desničarski politiki in ljudje podrejeni tej opciji, izkoristili za svojo promocijo in propagando, namreč v prvih vrstah so sedeli izključno desničarji in celotna proslava je bila desničarska, saj jo je organiziral Študijski center za narodno spravo, kakor se zavajajoče imenujejo, ki se ukvarja izključno s partizanskim in komunističnem nasiljem in zločinom, in tudi njene publikacije in publikacije ostalih somišljenikov pa so bile na voljo za nakup na proslavi ob dnevu spomina na žrtve treh totalitarnih režimov. Takrat ni bilo nobenih problemov.

Meja Slovenije oz. Jugoslavije pred 2. SV

Temu tokrat ni tako. Vlada je v boj poslala svojega političnega analitika Mateja Makaroviča, ki je za Žurnal24 rekel, da je to provokacij in da rdeča zvezda nima nobene zveze s priključitvijo Primorske k matični domovini, ki se je zgodil 15. septembra 1947, mimogrede. Moral je tudi omeniti, da rdeča zvezda asociacija na nekdanji režim in določeno ideologijo, ki v slovenski javnosti še vedno nima enotnosti. Katera stvar pa ima v Sloveniji enotnost? Marsikateremu se zdi neenotno, da je na vsakem koraku križ, ki predstavlja totalitarno in nasilno preteklost Cerkve, kot je na primer Inkvizicija, križarske vojne, sežiganje čarovnic, pedofilija, itd., pa to nič ne pomeni. Minister Turk govori, da bi v himno vključili tudi kitice, kjer je omenjen bog, ker večin bi to nekaj pomenilo (beri 70 odstotkov ljudi, ki verjamejo v boga – čeprav jih je dejansko veliko manj), medtem ko 30 odstotkov deklariranim ateistom, pa to ne bi pomenilo nič, in bi si lahko namesto boga predstavljali palčke ali kaj porodnega. A to je tista enotnost za desničarje? Če 70 odstotkov vernikov nekaj hoče, je to enotnost in tako je potrebno, 30 odstotkov ateistov pa nič ne šteje? Zakaj potem takšne logike ne uporabijo v tem premeru? Kjer 70 odstotkov nima nobenih problemov z rdečo zvezdo, ali pa jim je vseeno, medtem ko ostalih 30 odstotkov, večina tako ali pa tako potomcev domobrancev, pa ima z njo probleme. Lahko bi tem ljudem rekli, da si namesto rdeče zvezde predstavljajo morsko rdečo zvezdo…

Makarovič pravi, da rdeča zvezda nima nobene veze z vrnitvijo Primorske k matični domovini. Kako lahko nekdo to pravi, ali res ta človek ne pozna zgodovine? Primorsko smo izgubili leta 1921 zaradi Rapalske pogodbe. Od tega leta naprej je fašistična Italija začela postopoma indoktrinacijo in nasilno spreobračanje in poitalijačanje slovenskega naroda. Med 2. SV so slovenski partizani, ki so nosili rdečo zvezdo, v sodelovanju s hrvaškimi partizani osvobodili Primorsko in proti koncu vojne vkorakali v Trst, ki pa so ga prepustili Angležem, saj so slednji grozili, da bodo poslali deset divizij nad partizane. Tito ni hotel vojaškega spopada in prelivanja krvi med zavezniki, zato je popustil. Leta 1947 je nastalo svobodno tržaško ozemlje, kjer je Jugoslavija v upravljanje dobila Cono B, ki je tako postal del SFRJ, vendar uradno pa je bila cona B Jugoslaviji priključena šele leta 1954 z londonskim sporazumom! Kako lahko potem Makarovič pravi, da nima rdeča zvezda nobene veze s priključitvijo Primorske k matični domovini? Kako se nekateri ne zavedajo, da brez partizanov ne bi imeli Primorske in dostopa do morja? V primeru poraza zveznikov 2. SV pa niti svoje države, saj bi bili priključeni Tretjemu rajhu, za kar so se borili domobranci in vaške staže, ki so pred meseci s podporo vlade imeli svojo proslavo?

Če se Slovenci ne bi odločili za upor proti fašističnemu in nacističnemu okupatorju v OF oziroma v NOB, bi kljub porazu sil osi, obveljala meja po Rapalski pogodbi, oziroma bi se stanje v najboljšem primeru vrnilo po Rapalski pogodbi, tako danes, če bi sploh imeli samostojno državo, ne bi imeli morja niti povezave na mednarodne vode.

 • Share/Bookmark

Komentarji3 komentarjev

 1. fuga, dne 11.09.2012 16:13

  Ja, Štelcer je pa ravno toliko podoben Rodetu, kot Janša Jankoviču.

 2. stefani, dne 15.09.2012 22:03

  vse čestitke pokončnim primorcem, kateri se ne dajo in ne dajo svoje zgodovine…ponosni so na nob in svojo preteklost.

  SLAVA TITU IN NOB!!!!!

 3. France, dne 15.09.2012 22:52

  Kar naj pljuvajo po rdeci zvezdi ampak
  Pod rdeco zvezdo se je lepo živeli in mali clovek delavni clovek je lahko zivel dostojno zivljenje!
  Danes je pa vsak dan vecja revsina in beda! se prasate zakaj zaradi takih ki ze 2o let vladajo sloveniji!
  ŽIVEL TITO SF-SN

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  September 2012
  P T S Č P S N
  « Avg   Okt »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930