-  Komentar dr. Borisa Vezjaka na to temo: Vsi so venci vejli – o zaroti molka in njeni žrtvi (blog Sproščena Slovenija, 4.8.2012)
_ _ _ _ _ _ _

Danes je novinar SiOL-a Aleš Žužek objavil članek z naslovom »Zgodba o nekem zgodovinarju, ki ne navaja dokazov«, ki je verjetno namenjen kot odgovor na komentar Pirjevca, ki ga je objavil v tekoči številki Mladine. Članek v bistvu bolj osebno žali zgodovinarja Pirjevca, kot pa njegovo delo. Novinar se je spustil na oseben, zelo čustven nivo. V prvem delu članka sicer nekaj navaja, da se Pirjevec laže, a veliko več časa namenja diskreditiranju zgodovinarja, pravzaprav, kar tretjino članka govori samo o njegovem priimku in imenu, saj ga hoče prikazati kot Slovenca, ki rajši živi v Italiji, kot pa v Sloveniji. Družina Pirjevec je bila preganjena s strani komunističnega režima, in Jože nikoli ni bil v komunistični stranki (ZKS), kar njegove nasprotnike zelo moti, ker mu tega ne morejo očitati. Ne morejo mu reči režimski zgodovinar, s čimer tako radi imenujejo recimo zgodovinarja Repeta.

Avtor članka pravi, da Pirjevec ni nepristranski zgodovinar, ampak politično motiviran zgodovinar, ki večkrat prestopi v polje čistega političnega aktivizma, potem pa še našteje zakaj ni nepristranski zgodovinar. Jasno je, če kaj slabega napišeš o izdajalskih domobrancih, o vaških stražah in nacističnih proslavah ter cerkveno medvojno kolaborantko dejavnost, si takoj označen za političnega komunističnega zgodovinarja, pa četudi nisi bil v ZKS! Če pa pišeš vse dobro o švabobrancih, če opravičuješ kolaboracijo in zanikaš prisego ter njihove zločine, pa si po mnenju desničarsko-cerkvenih zgodovinarjev nepristranski in objektive, ker predstavljaš še drugo slovensko »osvobodilno« vojsko, ki je v roko v roki z nacizmom poizkušala osvoboditi Slovenijo komunizma! A dejstvo je, da bi lahko neodvisne zgodovinarje prešteli na prste ene roke, a med njimi je zagotovo Dr. Pirjevec! Samo desničarjem gre v nos, ker se je njegova knjiga Tito in tovariši tako dobro prodajala, nekateri so šli tako daleč, da gre s to knjigo za poveličevanje komunističnega diktatorja, čeprav ni bil diktator v pravem pomenu besede. Čez nekaj mesecev bo izšla več kot 1000 strani dolga biografija Hitlerja, ali bodo ti omenjeni zgodovinarji tudi takrat protestirali, da ge za poveličevanje nacističnega diktatorja, s katerim so sodelovali domobranci? Verjetno ne.

»Po mnenju nekaterih zgodovinarjev, je Pirjevec levo-politično zgodovinar«, pravi avtor. Kateri so ti zgodovinarji? Pred enim mesecem so na SiOLu objavili članek zgodovinarja Iva Žajdele, ki je napisal večina same laži o Francu Rozmanu Stanetu. A to je za njih politično neodvisni zgodovinar? Ne, seveda ne. Omenjeni zgodovinar je eden izmed ustanoviteljev desnega političnega tednika Demokracija, večkrat je pisal za Družino in ostale cerkveno-desničarske medije. Seveda ne brezplačno. Kaj pa Jože Dežman? Nekdanji zagrizen član ZKS. Zvesti hišni zgodovinar SDS in RKC, ki je za svoje zvesto delo dobil nagrado v smislu direktorja Arhiva RS. Dežman je prav tako večkrat deloval pod okriljem založbe Družina, objavljal članke v Demokracija in drugod, da ne govorim knjig, ki so izključno kritizirale partizane in opravičevale kolaboracijo. A je on neobjektivni zgodovinar, ki se številke ali »argumente« sproti izmišljuje? Oba novinarja so na SiOLu že večkrat navajali, ampak, dejstvo je, da ni kakor ne spadata v krog politično neodvisnih zgodovinarjev. Takšni zgodovinarji imajo cilj že vnaprej postavljen, nato pa pot do tega cilja položijo z dejstvi, ki jim ustrezajo in ki ustrezajo končnemu cilju. Kaj pa zgodovinarka Geisser-Pečar? Napisala je knjigi Rožmanov proces, za katero je, po zapisih Iva Jana, dobila denar od RKC, ali pa Razdvojeni narod, knjiga, ki si je zelo protislovna in pristransko napisana. To nastane takrat, ko hočeš že vnaprej znano »ugotovitev« napisati kako naj bi do tega prišlo, a je pripoved prirejena tako, da se sklada že vnaprej določenim ciljem; recimo polemika o nastanku OF oziroma PIF (protiimperialistične fronte) -  o tem bom enkrat pisal tudi na svojem blogu, ker lahko njihovo teorijo zlahka ovržem! Zanimivo je, kako lahko z istimi dokazi ali viri prideš do čisto drugačnega zaključka, a če gre to na silo, se bo poznalo v protislovjih in nelogičnih zapisih!

Aja, kaj pa Valičeva-Zver? Direktorica študijskega centra za narodno spravo? A je ona politično neodvisna in nepristranska zgodovinarka? Glede na to, da je žena predsedniškega kandidata Mila Zveza in da je prav zaradi tega dobila mesto direktorice ŠC za rehabilitacijo domobrancev, iz katerega prihajajo le knjige in publikacije, ki omadežujejo NOB, prikazujejo izključno partizanske in komunistične zločine, a v luči sprave, bi morali prikazovati tudi nacistične in domobranske zločine, ki so jih družno izvajali nad lastnim narodom. A ne. Tega ne delajo, saj niso za to bili ustvarjeni. Oni so bili ustvarjeni, za revizijo zgodovine 2. SV, za opravičevanje kolaboracije in zanikanje izdaje. To je njihova prava naloga.  Uradno poslanstvo, ki vključuje preiskovanje treh totalitarnih režimov nacizem (domobranci), fašizem(vaške straže in MVAC) ter komunizem, pa ne upoštevajo. Zato tudi ne upravičujejo stroške, ki jih imajo davkoplačevalci zaradi njih!

Čisto popolnoma neodvisnih zgodovinarjev ne bomo našli, a dejstvo je, da dr. Jože Pirjevec v svojih knjiga piše tako dobrih stvareh, kot tudi o slabih – recimo NOB ali o Titu. V knjigah Dežmana, ali novinarja Žajdele, da ne govorim o knjigah SCZN ali tistih, ki so izdane v založbi, ki izdaja revijo Demokracijo, ali recimo v založbi Družina, ne boste našli nit trohice dobrega o partizanih ali zmagi nad nacifašizmom! Vsako stvar prikažejo kot grozno ali zločinsko, a se očitno ne zavedajo, da so tudi domobranci delali hude zločine, in samo zato, ker so jih povojno izvensodno usmrtili, še ne pomeni, da so nedolžne žrtve komunističnega režima. Kajti niso – so bili aktivni vojaki Hitlerjeve vojske.

Dodano 7.8.2012: Le tri dni po objavi sramotnega članka Žužka na Planet SiOL, se je odzval Saša Geržina, ki je potrdil navedbe in obtožbe dr. Jožeta Prirjevca ter mu s tem priskrbel dokaz, o katerem je omenjeni novinar govoril, da ga nima, ker je po mnenju pristrankega novinarja tišina Geržine potrjevala, da si je dr. Pirjevec to izmislil. Po moje, bi bilo opravičilo na mestu, čeprav vemo, kako cerkveno-desničarski novinarji delujejo.

 • Share/Bookmark

Komentarji10 komentarjev

 1. Stric Marč, dne 4.08.2012 17:19

  Zgodovina ni nikoli bila popolnoma objektvna in je bila odvisna od zornega kota , s katerega se je gledalo na posamezni dogodek. Še posebno dobrodošla je bila politikom, ki so jo uporabili za krepitev svojih pozicij ( tudi svojega naroda) in slabitev nasprotnikov.
  Že to, da se zgodovinar trudi ovrednotiti dogodke preteklosti objektivno, z čustveno distanco, je velik napredek.

 2. Dajana, dne 4.08.2012 17:19
  Dajana

  aaaaaaaaaaaaaaaaaa zeh zeh zeh kdaj boste nehali kdaj bosze nehali, madona no

 3. Dajana, dne 4.08.2012 17:21
  Dajana

  Se strinjam, Stric Marč… ampak to pa je napisano tako komunistično, da ni več res. :cry: Jaz samo upam, da komunizma na Slovenskem nikoli več ne bo.

 4. Rado, dne 4.08.2012 18:27
  Rado

  Žal je res Stric Marč.
  Žužkovo pisanje niti približno ni objektivno.
  Je eno samo “vritlezenje” v načistejši obliki.
  Le kako, da novinarji ne poznajo niti malo spodobnosti in se tako zlahka prodajo???

 5. BSplayer, dne 4.08.2012 20:28

  Kaj bi pa lahko pričakovali drugega, če pa so po novem tam samo Ivanovi novinarji ala Kolednik, Žužek, itd. itd.

 6. Lado, dne 4.08.2012 21:39

  Resnica marsikoga boli. Res škoda, da moram živeti v deželi Butnglavcev, kjer se kregamo za oslovo senco. Tako sprtih Slovencev po prihodu demokracije pa nisem nikoli pričakoval in tudi takega razsula vsega dobrega tudi ne. Pa nekateri povzročitelji še vedno govorijo o spravi. Le kam vse to pelje?
  Gorje nam, ki zagovarjamo poštenost in dobroto.

 7. IGOR, dne 4.08.2012 23:25

  Dajani, Slovenci nismo nikoli imeli komunizma, sistem v bivši Jugoslaviji je bil socialističen. Kar se tiče objektivnosti in korektnosti na portalu, SIOL, Politikis, Požar, ter v časopisih, Družina, Reporter, Demokracija, je čisto zapravljanje časa.

 8. stefani, dne 12.08.2012 18:12

  SIOL….je itak desničarsko cerkveno trobilo….tam kaj napisati o RKC te takoj radirajo!!!!!

 9. giussepe pierazzi, dne 22.04.2014 15:14

  Seveda sem komunist in bom to tudi vedno bil!!

 10. Nevenka, dne 23.04.2014 19:37

  Dajani se dejstva,da v Jugi ni bilo nikoli komunizma ne da dopovedati. Zato škoda besed.
  Dežman? Le kdo je temu dal doktorat iz zgodovine? Kaj naj ne bi bila zgodovina tudi znanstvena veda?

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  Avgust 2012
  P T S Č P S N
  « Jul   Sep »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031