Janša vse upe polaga na fiskalno oz. zlato pravilo, ki ga na vsak način skuša zapisati v ustavo. Javnosti paranoično predstavlja, če ne bomo sprejeli fiskalnega pravila, potem bomo morali v jeseni Evropsko unijo zaprositi za denarno pomoč. Čeprav je njegovo namerno povzročanje izrednih razmer v državi enkrat že prestrašilo evropske finančne trge, posledica tega pa so nižje bonitetne ocene in strah pred tujimi vlaganji v slovensko ekonomijo in gospodarstvo. Ko so bile finančne inštitucije po Evropi vse prestrašene, se je potem Šuštaršič oglasil ter pomiril strasti, da Slovenija ni niti blizu za zaprosite za finančno pomoč EU. To je res, niti blizu nismo tega. A Janšo to ne zanima, on bo še vedno trdil svoje in v javnost prepričeval, če ne sprejmemo fiskalnega pravila, bo država morala zaprositi za pomoč. Že jeseni.

To je čista laž z namenom povzročanja izrednega stanja, v katerem lahko potem Janševa vlada še naprej sprejema interventne zakone, kot da smo v vojni, v imenu izrednega stanja lahko še vedno igra ideološke igrice ter varčuje pri tistih ljudeh, ki jih ne mara – bodisi osebno, bodisi ideološko. Njemu takšno stanje več kot ustreza, zato bo do jeseni in še naprej igral takšno nepotrebno igro. Takšna ideološka-paranoična igra pa je potrebna, da preusmerja pozornost s svoje nesposobne vlade, ki rekordno hitro izgublja podporo pri volivcih RS. Seveda, hkrati pa lahko še opozicija predstavlja kot nekonstruktivno, saj noče podpreti zapis fiskalnega pravila v ustavo. Tako bo lahko vsakršno okoli krivdo za neuspeh in polom njegove vlade prepisal drugim – tako kot je to še vedno naredil. Nikoli ni on kriv, če ne opozicija, pa strici iz ozadja.

Zakaj je fiskalno pravilo trapasto? Fiskalno pravilo je v grobem to, koliko država denarja ustvari, toliko ga lahko zapravi. In nič več! To hočejo zapisati v ustavo. V ustavo, ki jo prav oni v največji meri neupoštevajo, kdo bo zagotavljal, da se bo potem ta del ustave upošteval? Noben, tako kot do sedaj. Še bolj zanimivo je, da če ne zlato pravilo vpisano v ustavo, da bomo morali že jeseni zaprositi za pomoč??? Kako potem razlagajo dejstvo, da bi člen zlatega pravila začel delovati šele leta 2015!!?? Tako je marca rekel finančni minister Šuštaršič. Janša pa je rekel, da bi bil zlato pravilo kot nekakšna zaščita davkoplačevalcev pred neodgovornimi vladami – to velja za tiste, ki bi prišli po Janši. Jasno. Očitno sem neumen človek, ker nikakor ne uspem logično povezati ti dve stvari skupaj. Če ne bomo vpisali zlato pravilo (alfa in omega vsega) v ustavo potem bomo morali že jeseni zaprositi za pomoč, če pa zlato pravilo vpišemo v ustavo, kjer bo začel delovati šele leta 2015, potem pa ne bomo rabili zaprositi za pomoč. S tem se več kot očitno dokazuje, da je fiskalno pravilo zgolj neko propagandno orožje Janše, s katerim se lahko brani ali pa napada opozicijo in ostale.

Jaz pa mislim, da je fiskalno pravilo zgolj dimna zavesa, občutek imam, da bi Janševa vlada poleg zlatega pravila v ustavo zapisala še kakšne druge stvari, recimo že dalj časa si prizadevajo, da bi v ustavo vnesli člen, ki bi prepovedoval komunistične in partizanske simbole, ter poveličevanju komunističnih osebnosti (v katere bi po desničarsko zagotovo spadali tudi partizani, ki so bili politični komisarji) ter prepoved poveličevanja povojnih pobojev izdajalcev. Ob tem velja opozoriti, da sedanja ustava prepoveduje izkazovanje nacističnih simbolov, a to danes nobeden ne upošteva, ker sicer ne bi imeli domobranskih proslav. To jaz mislim, če bi enkrat dosegli ustavno večino, potem bi poleg fiskalnega pravila, zraven vrinili še kakšne druge ustavne predloge.

V glavnem zlato pravilo bi začelo delovati šele 2015, torej čez 2 letin in pol (!!), do tedaj bi lahko Janševa vlada zapravljajo brez omejitev, a za to se ni bati! Še se spomnite, Janša je rekel, da je to pravilo za prihodnje neodgovorne vlade, svojo vlado je iz tega izvzel! Njegova vlada je odgovorna. Njegova vlada ne bo zapravljala preko svojih zmožnosti, torej, zakaj sploh potrebujemo fiskalno pravilo? Saj je Janša na oblasti, on pa bo že pazil kaj dela. Saj kar naprej varčuje in jemlje, v bistvu fiskalno pravilo že deluje? Šircelj je rekel, da bi bilo fiskalno pravilo bolj simbolno dejanje, aha, a tukaj tiči zajec.  Fiskalno pravilno je bistvu nepotrebno, mi moramo le Angeli Merkel dokazati, da smo poslušni, da ubogamo – nikoli ne veš, mogoče bi celo dobili pohvale. Janša živi za pohvale, ker potem se lahko baha. Ko je Janša predsedoval EU, smo bili svetilnik Evrope, po nas so se zgledovali, je rekel veliki vodja. Kaj res? Kdo sploh sedaj vodi EU? Nimam pojma, prav tako takrat 95% EU ni imelo pojma, kdo vodi EU in kje je sploh Slovenija. Malce karikiram, a ni daleč od resnice. Pač edino kar je pomembno je hvalnica, četudi so ploh lastne domišljije in ega, jebat ga, pohvala je pohvala.

V prejšnjem Pahorjevem mandatu je Janševa opozicija nasprotovala vsem reformam, vključno s pokojninsko, njihov glavni izgovor je bil, da bi se pozitivni učinki prepozno poznali, ker oni so iskali rešitev, bi isti hip rešila Slovenijo, tako ko bi uvedli, vse bi bilo rešeni. Danes je tista opozicija na oblasti, in do kašne rešitve so prišli? Zlatega pravila, ki bi začel delovati šele 2015. Zanimivo. Tudi pokojninska reforma bi dala signal EU, da se trudimo narediti spremembe in prepotrebne reforme, to bi bilo hkrati simbolno dejanje, ki bi za povrh še učinkovalo. Za zlato pravilo tega ne moremo zagotoviti. Sicer pa, nam Nemčija »ukazuje« da moramo zapisati zlato pravilo v ustavo, še tega »ukrepa« si ni Janševa vlada sama izmislila. Ali se kdo vpraša, zakaj sedaj ne realizirajo tistih štirih svežnjev protikirznih ukrepov? To so tisti ukrepi, ki ji je Pahorjeva vlada upravičeno zavrnila. Janša je kar naprej nekaj predlagal v opozicija, a tisti predlogi niso bili konstruktivni, bili so populistični, privlačni na oko, za navadnega državljana. Recimo 1000 € subvencija za nakup novega avtomobila, ali pa 10 000 € subvencije pri nakupu stanovanja za mlade družine… ja, takšni svežnji so to bili. To se svežnji, bi še dodatno zadolžile Slovenijo. Aja, danes se varčuje, danes tega luksuza ni mogoče izpeljati, ker kriza se je začela šele leta 2012.

Janša ni neumen človek, še zdaleč ne, vsak njegov korak je vnaprej dobro premišljen, njegov intelekt je ujetnik revanšizma in ideologije, in verjamem, da se zaveda, da opozicija ne bo v nobenem primeru podprla fiskalnega pravila, pravzaprav imam občutek, da si po tihem to želi, ker je vse to voda na njegov mlin. Če ne bo zlatega pravila, bo lahko kazal s sprostim na opozicija, češ, našo edino rešitev niso hoteli sprejeti, pravilo, ki bi rešilo Slovenijo. V sanjah seveda.

Kaj pa, če Janša že ve, da bomo morali zaprositi za finančno pomoč EU? Kaj pa, če hoče to sramoto povezati z nesprejetjem fiskalnega pravila? Tako on ne bo nič kriv. Pač pa opozicija. Ne bomo zaprosili za denarno pomoč zaradi njegove nesposobne vlade, temveč zaradi komunajzarske tranzicijske levice? Morate priznati, da je scenarij kar verjeten. Ta scenarij pa bi lahko porušila le sprejetje fiskalnega pravila. Kaj pa, če bi morali finančno pomoč EU zaprositi kljub zapisu fiskalnega pravila v ustavo? Kdo bi bil pa potem kriv? Verjetno strici iz ozadja.

Fiskalno pravilo ne bo Slovenija spravilo iz krize, niti ne bo spodbudilo gospodarstva ali prihodkov. Kriza v Sloveniji se ni začela zaradi zadolževanja, ker naš dolg je pod povprečjem EU. Na kaj lahko fiskalno pravilo sploh vpliva?

 • Share/Bookmark

Komentarji6 komentarjev

 1. Miha, dne 28.07.2012 21:24

  Sprejetje ali nesprejetje bo vplivalo na ceno zadolževanja na tujih finančnih trgih. Strinjam se, da je bolje, če fiskalnega pravila ne zapišemo v ustavo, saj nam tako nihče več ne bo hotel posojati denarja in bomo prisiljeni v prave reforme.
  Kar pa se tiče prepovedi totalitarnih simbolov se pa popolnoma strinjam, da se jih prepove. Tako nacistične, kot komunistične.

  Hawk, Ich habe gesprochen!

 2. stricmarc, dne 28.07.2012 21:28

  Fiskalno pravilo bo le pocenilo zadoževanje. In že to je nekaj. Kjub varčevanju padajo prihodki in država se bo morala zadoževati z znanim tempom. Lahko sicer z zamiki plačevanja ( tudi penzij) malo požonglira denarne tokove, vendar brez novih kreditov ne bo šlo.

 3. Zmrda, dne 28.07.2012 23:38

  bla bla
  če zapišemo pravilo bo mogoče boljše, mogoče bo isto. če ga ne bo mogoče isto, mogoče slabše. odločitev je simpl. za vse razen za tiste, ki se nadejajo da iz zadolževanja kaj pade v njihov žep.

 4. Tomaž Majer, dne 29.07.2012 01:00
  Tomaž Majer

  ne rabimo fiskalnega pravila, ampak sposobne in poštene politike. politična garnitura, ki se od osamosvojitve naprej redi v tej državi pa nam zagotavlja, da o pošteni in sposobni politiki vsaj še kakih 10-15 let lahko samo sanjamo, pa tudi za naprej ni nobene garancije. problem današnje slovenije, pa je, brez pretiravanja, bolj kot ne samo janez janša. janeza janšo poganja tipična komunistična mentaliteta, ki temalji na iskanju ideološkega sovražnika in njegovem onemogočanju. če tega sovražnika pač ni (samostojno slovenijo je podprlo več kot 90% tistih, ki so šli na referendum), potem si ga je treba pa izmisliti, ustvariti. z manipulacijo, s podtikanji, s hujskanjem… in s tako politiko je dejansko pohabil vsaj 1/3 slovencev. ker berite malo komentarje na novičarskih portalih. tam kar mrgoli osebkov, ki govorilo o nekih komunistih, o komunistični partiji in ne vem kje še vse. to so vse produkti janševega ustvarjanja nekih navideznih sovražnikov. mislim, kdo so ti komunisti, ki jih kar mrgoli? od kje so prišli? ljudje božji a ste pozabili na izid prebiscita? danes zgleda tako, kot da bi za samostojno slovenijo glasovali samo podporniki SDS, vsi ostali so bila pa za komunizem. žal je realnost ta, da imamo na čelu vlade dejanskega, realnega psihopata. ne psihopata v prenesenem, simbolnem pomenu, ampak dejanskega. jaz ne vem, kaj si potem lahko od take države kdorkoli kaj obeta. tu ni prihodnosti.

 5. amuk, dne 29.07.2012 09:26

  Da, samo sposobne in poštene politike potrebujemo! In, ker smo tik pred tem, da jih dobimo, odjebimo fiskalno pravilo… :S

 6. NSi: Za padec BDP-ja kriva Pahorjeva vlada : Edina prava opozicija norcem!, dne 1.09.2012 00:44

  [...] Zakaj je fiskalno pravilo trapasto in neučinkovito [...]

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  Julij 2012
  P T S Č P S N
  « Jun   Avg »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031