Več medijev je pisalo, da borci nosijo simbole SFRJ in da zaradi tega naj ne bi smeli biti na proslavi ob Dnevu državnosti. Dobro, kakšni pa so potem kriterij za Društvo TIGR, Zveza društev vojnih invalidov Slovenji ter ne nazadnje Zveza društev General Maister, ki na svoji praporih nimajo nikjer rdeče zvezde? Vsi skupaj so prispevali k delčku samostojnosti Slovenije, Partizani so se borili za svobodo in so Sloveniji nazaj priborili Primorsko, ki je do tedaj po Rapalski pogodbi pripadalo fašistični Italiji, proti nadvladi in indoktrinacije slednje ter za pravice primorskih Slovencev so se borili v organizaciji Tigr. Še pred tem se je naš veliki general Rudolf Maister boril za slovensko severno mejo. Vse skupaj je pripomoglo k osamosvojitvi Slovenije, če ne drugega pa vsaj k večjemu ozemlju današnje Slovenije!

NOB

Prapori ZZB NOB

V podmladku desničarskih strank SDS in NSi, so v javnosti povedali, da rdeča zvezda, simbol komunistične SFRJ in JNA ne sodijo na proslavo ob dnevu državnosti, kar se strinjam, če bi to bilo res, a ZZB NOB predstavlja Partizane, ki so nosili rdečo zvezdo, ko so se borili proti nacifašizmu in domačimi izdajalci, nikakor pa ne predstavljajo simbol SFRJ ali JLA. Kajti Partizani so rdečo zvezdo nosili od leta 1941 pa do zmage 9. maja 1945 – takrat ko ni obstajala niti JLA, kaj šele SFRJ! Ker pa so ljudje, predvsem desničarji, nepismeni in ne razumejo simbolike, so na praporih borcev tudi napisi kot so: Združenje borcev NOV ali Združenje borcev za vrednote NOB – it tega jaz sklepam, da predstavljajo borce NOB, ne pa vojake JLA ali pa nekdanjo državo SFRJ. Nimajo niti nobene slovenske ali jugoslovanske zastave iz časov SFRJ, tako da mi ni jasno, kje so dobili idejo, da predstavljajo SFRJ in JLA. To se zavedajo tudi oni, a nekaj pač morajo reči, da zvenijo bolj udarno, šokantno, zavajajoče – propagandistično. Tudi jaz bi bil proti SFRJ in JLA simbolom na proslavi, če bi dejansko bili, ker pa vem, da ZZB NOB predstavljajo partizane in aktiviste OF, me popolnoma nič ne moti.

Izjava podmladkov skrajno-desničarskih strank napačno argumentira, saj na praporih lepo piše ZZB NOB in tako vemo, da ta rdeča zvezda na njihovih praporih predstavlja partizane in boj za svobodo v letih 1941-1945. Po takšnem mišljenju političnih mladičev, ki so jih starejši člani poslali v boj,  bi morali v Sloveniji nehati točiti pivo Heineken, ker ima v logotipu rdečo zvezdo, a torej to pivo predstavlja komunistični režim in JLA? Ne, seveda ne, ker pod rdečo zvezdo piše Heineken, tako da vemo, da gre za pivo in ne za SFRJ. A po logiki SDM in MSi tega očitno ne moremo trditi. Kaj pa verige trgovin z oblačili Macy’s, ki imajo za svoj logotip prav tako rdečo zvezdo. Mar lahko po logiki desničarjev iz tega sklepamo, da gre za komunistično tregovino, ki je oblčaila in šivala uniforme JLA, agresorja na Slovenijo? Seveda ne, ker po rdečo zvedo lepo piše ime trgovine in takoj vemo, za kaj gre. No ja, vsaj tisti, ki smo zmožni nekega razmišljanja – za vse druge so vse rdeče zvezde enake.

Janša in njegova vlada očitno ne vedo, da se zgodovina Slovenije ne začenja leta 1991, zato mi tudi ni jasno, kako to, da moramo za vzor jemati proslavo iz leta 1991? Zakaj šele sedaj, po 21 letih? Seveda, tukaj gre za novo razdvajanje in zaničevanje NOB in ostalih borcev za Slovenijo v 20. Stoletju? Kaj bi bilo, če ne bi zmagali uporniki nad nacifašizmom, kakšna bi bila danes Evropa in Slovenija? Kaj če bi v letih 1945-50 ostanki domobrancev imenovani Matjaževa vojska, uspeli zrušiti SFRJ? Oni so se borili za Kraljevino Jugoslavijo in za vrnitev kraljevine Karađorđević? A bi se torej zopet vrnili v Kraljevino Jugoslavijo, ali mogoče Državo SHS? Kdo ve, če ne bi bilo takšnih spletov dogodkov, da bi danes ne imeli svoje države? Ne vemo, ker to so teorije, ki se nikoli niso zgodile, in se ne morejo zgoditi. Zgodila pa se je 1. SV, 2. SV in vojna za samostojno Slovenijo, ki je bila sicer v okviru ustave SFRJ tudi tako priznana – imeli smo namreč SFR Slovenija, s svojim vodstvom, ki pa je sicer odgovarjal Beogradu. A tudi v SHS in Kraljevini Jugoslaviji smo bili podrejeni Beogradu. Zgodovino poznamo, od borbe za severno mejo, za svobodno Slovenijo proti  Tretjemu Rajhu, proti domačim izdajalcem in podpornikom nacizma, do osvoboditve in priključitve Primorske k matični domovini, do demokratizacije in vojne za samostojno in suvereno Slovenijo. To so koraki, prav vsi so pomembni, da imamo danes svojo državo, ker bi se lahko stvari kaj hitro obrnile!

Premier Janša je človek, ki je na slovenskem odločanju nasprotoval Brionski deklaraciji, kar bi pomenilo, da bi se vojna za Slovenijo podaljšala, povečale bi se žrtve na slovenski strani, prav tako pa bi lahko doživeli bombardiranja v stilu Vukovarja. Janša oz. njegova stranka je na Twiterju zapisala, da je ‘Janez Stanovnik rekel, da osamosvajanje Slovenije pomeni samomor, danes pa hoče na prireditvi mahati z rdečo zvezdo’. Jaz se ob tem sprašujem, Ivan Janša je nasprotoval Brionski deklaraciji, ki bi podaljšala vojno za Slovenijo in povečala smrtne žrtve, kdo ve, mogoče bi vojna v primeru nesprejetja trajal štiri leta, tako kot v Bosni in Hrvaškem? Danes pa hoče biti Janša eden in edini osamosvojitelj, ki odloča o vsem, kdo bo prišel na proslave in kdo ne, tako hoče biti glavni, da je ustanovil celo svoje Združenje za ohranitev vrednosti osamosvojitvene vojne, ali nekaj takšnega. Janši mora nekdo povedati, da se zgodovina Slovenije ni začela 1991, ampak je k temu cilju botrovalo več dogodkov, nekaterim pa SDS-ova vlada ni naklonjena.

Predsedniški kandidat Zver

Predsedniški kandidat SDS in NSi Milan Zver, ki naj bi združeval in delil, je prav slednje storil še pred uradnim začetkom kampanje. Dejal je, da je ustavno sodišče prepovedalo prikazovanje simbolov starega režima, kar seveda ni res. Ustavno sodišče je odločalo le o Titovi ulici, češ, da je Tito simbol nedemokratičnega režima, nikakor pa niso odločali o simbolih kot je rdeča zvezda. Vedeli smo, da bo do tega prišlo, ko bodo desničarji vse svoje proti-”argumente” povezali z odločitivijo ustavnega sodišča. Še enkrat moram povedati, da ZZB NOB ne predstavlja komunističnega režima niti JLA, zato tudi izjava Zvera ni na mestu! Prav tako je med drugimi povedal, da je pod streli simbola bivše države umrlo veliko Slovencev, kar je po eni strani res, vendar ti “nedolžni” slovenci so bili izdajalci, sodelavci okupatorja, zločinci in plačanci Hitlerja, ki so se borili za vero, boga in nacizem!

Tudi v imenu boga in pod okriljem “svetega križa” je umrlo ogromno ljudi, tudi Slovencev, ali to pomeni, da lahko križ damo na ustavno prosojo in ga prepovemo javno izkazovati?

Manipulacija 24ur.com

Eden izmed medijev, ki je napisal, da praporščaki nosijo slovenske simbole SFRJ, je 24ur.com, ki je za to priliko objavil še sliko, katera to dokazuje. A to je zgolj in nič drugega manipulacija, saj gospod na desni strani slike ni uradni praporščak  ZZB NOB, temveč je na proslavah kot gledalec z zastvao in nikoli se ne udeleži sprehoda z ostalimi uradnimi praproščaki, ki ne nosijo slovenske socialistične zastave. Očitno niti ne razločijov pojmov zastavonša ali praporšač, ali sploh vedo, kaj pomeni praporščak? Tukaj se vidi novinarska manipulacija in zavajanje ljudi ter potvarjanje dejstev. Tisti, ki je bil na kakšnih proslavah NOB oz. OF pozna tega tovariša in nikoli ne stoji skupaj z praproščaki, temveč vedno med ljudmi. To je načrtno zavajanje ljudi!

fotografija s 24ur.com:

Potvarjanje dejstev in manipulacija fotografije ali kako si novinarji 24ur naključnega obiskovalca z zastavo predstavljajo kot praproščaka ZZB NOB.

kot dokaz, da tovariš na desni strani fotografije ni praporščak, temveč navaden obiskovalec, vam prilagam fotografijo, ki sem jo posnel sam!

Tako se lahko preprosto manipulira z javnim mnenjem!

 • Share/Bookmark

Komentarji8 komentarjev

 1. jin, dne 21.06.2012 19:27

  Samo eno razdvajanje slovenskega naroda.

  Partizanstvo je veliko Slovencem ljubo (tudi meni) in zatorej spomin nanj spada tudi k vsakršnemu praznovanju naše neodvisnosti. Tudi če se kdo ne strinja z revolucijo pa je bil odpor proti okupatorjem junaško dejanje velikega naroda in kot takšno vir ponosa.

 2. NoMercy, dne 21.06.2012 21:06
  NoMercy

  strogo vzeto po zgodovinskih dejstvih je SVN 2x “pokleknila” v kritičnem trenutku: 1918 ob razpadu SHS in priključitvi k K-YU in 1943 v Jajcu.
  Torej smo kot prava država od 1991/2 dalje :P

 3. Stanko, dne 22.06.2012 18:38

  Mogoče bi morala biti bela iz grosupljega in bi potem veljalo!?

 4. Tudi ‘Tukaj je Slovenija’ nimajo simbolov samostojne Slovenije, niti Karantanije : Edina prava opozicija norcem!, dne 23.06.2012 16:47

  [...] Borci NOB z rdečo zvezdo predstavljajo Partizane, ne pa JLA ali SFRJ! [...]

 5. mikstone, dne 26.06.2012 12:33

  edini, ki ga je vredno prebrati. hvala

 6. “Vrhunska” propaganda desničarskega portala Politikisa : Edina prava opozicija norcem!, dne 5.07.2012 12:00

  [...] Borci NOB z rdečo zvezdo predstavljajo Partizane, ne pa JLA ali SFRJ! [...]

 7. koka, dne 16.07.2012 09:00

  Vsi pripadniki JLA so nosili titovko z rdečo zvezdo !>)))) Se morda motim ?>)))))

 8. Franchi, dne 13.06.2013 22:01

  Vojna za Slovenijo janša ne bi mogel podalšati ker je Slovenija popolnoma druga zgodba kakor Hrvaška in Bosna. Tam so narodi pomešani tukaj pa takrat še niso bili tako in ni bilo bistva zakaj se bi Srbi borili še v Slioveniji saj se niso imeli za kaj, drugje pa

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  Junij 2012
  P T S Č P S N
  « Maj   Jul »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930