Ko je Pahorjeva vlada prevzela vodenje države leta 2008, je takratni državni generalni sekretar Cvikl odkril, da so v času prejšnje Janševe vlade prekopirali več kot 30 000 dokumentov iz arhiva – baje protipravno. V glavnem, ti dokumenti sedaj prihajajo na dan kot oblika diskreditacije določenih oseb, v tem primeru proti poslancu PS Mitji Meršolji, poprej pa smo enako metodo SDS-a videli pri napadanju na predsednika države in proti Petru Jambreku.

Sicer pa, naloga SDV je bila skrb za državno varnost, v tem ne vidim nobenega problema, logično je, da so za nevarnost takrat imeli tudi vse, ki se niso strinjali s socialistično ureditvijo in so jih smatrali kot državne sovražnike, ki jih je bilo potrebno nadzorovati. Seveda, ker to gledamo z današnjimi demokratično očmi, se nam zdi sporno in nedoumljivo, kako to, da so vohunili za svojimi rojaki, toda takrat je bil to pač tak postopek dela.

Danes seveda SDS in vsi mediji te stranke izkoriščajo preteklost za doseganje svojih interesov, s tem da pisanje navadnih poročil za SDV prikazujejo, kot da bi bili najvišji voditelji te tajne službe.  V resnici so le, ko so bili ali pa prišli iz tujine napisali poročilo glede določenih osebkov, ki so živeli izven Jugoslavije. Seveda, to predstavljajo tako, da so ljudje čisto posrani SDV dojemajo kot nekaj čisto sprevrženega, čeprav ima vsaka država takšno službo, le da se toliko ne govori o njih, ker pač večina držav svoje službe, ki se ukvarja z državo varnostjo pač ne izkoriščajo za svoje interese.

Tudi v današnjih časih se obveščevalne službe izkoriščajo v politične namene, spomnimo se, takoj ko je SDS prišla na oblast leta 2004, so ustanovili preiskovalno komisijo, ki je SOVO obrnila na glavo, premetala vse dokumente in celo sproti obveščala javnost, kako deluje SOVA in s tem ogrozila državno varnost. Tudi danes se prisluškuje vse povprek, nekateri za to uporabljajo SOVO, nekateri pač svoje ljudi, ki so zbrane v skupini, ki s podkupovanjem pridobivajo informacije, ki jih rabijo. Ne morem si predstavljati, koliko dokumentov je ukradla ali uničila skupina, ki je zbrana okoli SDS in Janše, predvsem tukaj mislim tiste ljudi, ki polni delovni čas preživijo v arhivih UDBE, SOVE in po novem še v arhivih SDV? Jaz mislim, in to je čisto moje mnenje, da so ogromno dokumentov, ki člane SDS povezujejo z UDBO in SDV že zdavnaj uničili, verjetno prav največ v času osamosvajanja, nekaj pa še v času preiskovanja sedeža SOVE.

Če ne drugega, sedanji notranji minister Vinko Gorenak (SDS) je bil celo načelnik inšpektorata milice v Celju, je zagotovo moral po službeni ali drugačni možnosti poročal UDBI oz. SDV, vsaj do poletja 1989 pa je bil tudi član ZKS. Ja, to je isti človek, ki je Flisarju očital, da je neprimerne za svoj položaj zaradi aktivnega delovanja v prejšnjem režimu. Zanimivo, kako to, da potem to ne velja tudi za Gorenaka, ki je bil glavni človek represivnega organa v Celju?

Razne polemike okoli SDV so čisto brezpredmetne, kam bi prišli, če bi v ZDA enako počeli z CIO, ki je v času hladne vojne uporabljala enake ali hujše metode kot KGB. Danes ima seveda le KGB negativni prizvok, ne pa tudi CIA, ki še posebej po enajstem septembru deluje še bolj aktivno in verjetno še bolj trdo, da bi ZDA obvarovala proti teroristom ali drugim namišljenim sovražnikom, ki jih potem brez sojenja za več let zaprejo v Gvantanamo. Dobro, so bile metode SDV, ki niso bil pravilne in poštene, toda, ali mistile, da takšnih ali drugačnih metod ne uporabljajo v CII, ki deluje po celem svetu v tajnosti? Arhivi CIE so z namenom zapečateni za 50 ali več let, le pri nas v Sloveniji smo si že 20-ih letih postregli z dokumenti.

Seveda, politična propaganda določenih strank pač ne mora čakati 50 let, še posebej, ker so danes, tukaj in zdaj, zbrani tisti ljudje, ki so v prejšnjem režimu delovali tako ali drugače, nekateri na desnem pa to poizkušajo čim bolj prekriti, zato najraje s prstom kažejo na druge in jih zmerjajo, pa čeprav so prav oni bili tisti, ki so počeli enako ali še hujše. Poglejte, če bi se arhivi odprli šele čez 20 ali 30 let, takrat ne bi bilo v politiki nobenega aktivnega človeka, ki bi sploh bil še sodelavec SDV ali član ZKS. Danes, pa so tukaj še vedno ti ljudje, tako na levi kot tudi na desni, in danes to dokumenti pridejo najbolj v poštev!

Še nekaj je potrebno omeniti, ko je takrat Sajovic objavil podatke UDBA.net, je pred vsaki imenom v evidenci tudi številka, iz teh številk pa je Sajovic sam lastoročno “razbil” oziroma jo je naredil po logiki, recimo, v smislu, tale je skoraj zagotovo sodeloval, zato mora ta števila pomeniti to, potem drugi pa mogoče ni sodeloval zato ta številka mogoče ponazarja samo nadzarovano osebo itd. Ta legenda sedaj velja kot pravilna in kredibilna, kar pa ni, saj je bila enostransko interpretirana in predvsem desničarski mediji se te legene držijo kot pijanec plota. Še tisti, ki so bili dejansko zaposleni v UDBI oziroma ko so bili na najvišji položajih, ne vedo, kaj kakšna ševilka pomeni. Tako, da je potrebno UDBA.net podatke jemati nekoliko z razervo.

 • Share/Bookmark

Komentarji4 komentarjev

 1. Stric Marč, dne 15.03.2012 21:21

  Jugoslavija je bila mednarodno priznana država in zato SD ni bila neka mafijska združba. Jaz osebno ne cenim ovaduhov , virov ali špicljev, ne glede na to, če so sodelovci SD , CIE , policije ali milice. Morda je moralni in varnostni problem pri ljudeh, ki so delovali in delujejo za tuje obveščevalne službe v škodo svoje domovine. Takih je tudi kar nekaj.
  Zato mislim, da ni potrebno skrivati neke preteklosti. kdor je bil sodelavec UDBE , je pač bil. Tudi vojakom, ki so se borili za Nemce ali cerkev se ni potrebno tega sramovati.
  Zgodovino so vedno pisali zmagovalci in človek se je pač odločil tako kot se pač je. Ali so ga okolšine potisnile.
  Zgodovino pustimo zgodovinarjem in jo ne vpletajmo v aktualno politiko.

 2. libero, dne 17.03.2012 18:06

  ….ojej fak, sam ti pa res nimaš razčiščenih pojmov!!!….dej za spremembo preberi kako knjigo N. Kavčiča o delovanju in metodah Udbe!! Udba je nedolžnim ljudem, intelektualcem!!!, drugače mislečim…. pod krinko državne varnosti uničevala življenja, kradla oz. si prisvajala premoženje, ustrahovala, blatila dobro ime itd!! Pa kaj, če ima ZDA CIO, je zato Delovanje Udbe upravičeno??!!

 3. Blog Opozicija Norcem, dne 28.04.2012 15:03

  Ja, do neke mere je upravičeno. Niso bili vsi nedolžni ljudje in nekateri so dejansko hoteli škodovati naši takratni domovini. Drugače mislečim ni uničevala življenje, ker v moji verni ne preveč prokomunistično družini se ni nikoli nič zgodilo. Tiste ljudi, ko tako govorijo, ko ti, vedno vprašam, če pozna kakšenga, ki je bil zaprt ali kako drugače oškodovan, ker je govoril proti sistemu itd., in odgovor je bil še do sedaj enak: “ne poznam nobenega osebno”. Ti nimaš razčiščenih pojmov, ker govoriš na pamet. V zaporu so končali le tisti medijsko izpostavljeni ljudje, navadnim ljudem se pa ni nikoli nič kaj posebenaga zgodilo. Pa saj je bil v vsaki vaški gostilni kakšen agent UDBE in če bi tvoje trditve držale, da so vsem po vrsti uničevali življenje, in zagotovo bi tudi kakšen moj sorodnik nastradav, ker takrat, so bili proti sistemu, vključno z mojim očetom, pa se mu ni nikoli nič zgodilo, pa je javno govoril proti sistemu in je bil za uvedbo večstrankarskega sistema že v 70 ih letih – dolgo pred osamosvojitve.

 4. frenk, dne 29.01.2014 12:47

  Če primerjaš CIO in SDV in KGB pač nimaš razrešenih pojmov, v čem je problem.

  Problem je v nadzoru teh organizacij. Tako SDV kot KGB je pač nadzirala ena stranka.

  To, ali ima SDS dokumente, ki jih je skrivaj skopirala seveda ni lepo. Vendar nimajo z njimi kaj početi.

  Problem bi bil gromozanski, če bi bila SDS edina dovoljena stranka, Janez pa dosmrtni predsednik. No, v tem primeru ti ne bi pisal takih neumnosti, kot jih najbrž tudi tvoj oče ni, kljub temu, da je bil za večstrankarstvo.

  Razumeš?

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  Marec 2012
  P T S Č P S N
  « Feb   Apr »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031