Nekdanji predsednik uprave pivovarn Laško, tajkun Boško Šrot, je za Dnevnik izjavil, da je edina prava izbira na volitvah Ivan »Janez« Janša. Glede na to, da so slovenski tajkuni nastali v času Janševe vlade, me ta izjava niti ne preseneča.

Pred letom 2005 besede tajkun v slovenskem prostoru nismo poznali. Ta beseda se je začela pojavljati prav v času Janševe vlade, in sicer kot posledica menedžerskih prevzemov s tajkunskimi posojili slovenskih bank. V teh časih naj bi banke namenila kar 5,9  milijard evrov za prevzeme in s tem omogočile pojav imenovan tajkun. Vse to se je dogajalo v času Janševe vlade, ki sicer trdi, da sam ni mogel preprečiti teh posojil, čeprav bi lahko zamenjal šefa NLB, a se izgovarja, če bi ga zamenjal, da bi mu potem očitali, da je to politična kadrovska menjava. Čudno, pri ostalih kadrovskih menjavah, baje jih je bilo čez 3000, pa se na to ni oziral. Zanimivo. Tajkuni naj bi nastali, ko je država, ki jo je vodil Janša, prodala svoj del Mercatorja Istrabenzu, ki ga je takrat vodil Igor Bavčar, dober prijatelj Janše še iz časov ZSMS, in pivovarni Laško, domnevno v zameno za vpliv na časopisno hišo Delo. Janković med drugimi trdi, da je bila kupčija sklenjena že 12. avgusta 2005 v pisarni takratnega predsednika vlade Janeza Janše. Ivan to vztrajno zanika.

V času Janševe vladavine so tako nastali tajkuni: Bavčar, Šrot, Zidar, Kordež, Tovšakova itd., v času svetovne recesije, pa ta podjetja, ki so jih vodili tajkuni, niso bila več zmožna odplačevati kredite, zato so vsi predsedniki uprav v času Pahorjeve vlade padli – nobeden tajkun ni več predsednik uprave, in zato je logično, da tajkuni nočejo, da bi državo vodil Pahor, ker so prav v njegovi vladi tajkuni izgubili svoj vpliv in moč, ki so si ga uspeli »priboriti« v času Janševe vlade.

Zato je tudi logično, da hočejo slovenski tajkuni na oblasti videti ponovno Janeza Janšo, kljub temu, da jih je zmerjal z vsemi mogočimi žaljivkami, no ja, večinoma so si jih zaslužili, vendar očitno je posel in moč vredna več kot osebna čustva in očitno si pod Janšvim vodstvom države mogoče spet zavihtijo nazaj na tajkunski prestol, tam kjer so nekoč že bili. Kdo ve.

 • Share/Bookmark

Komentarji3 komentarjev

 1. Bimbo, dne 21.11.2011 20:34

  To zadevo je Dnevnik povzel po Siolu, kjer so nedavno objavili tudi velik pogovor z Igorjem Bavčarjem. Zdaj čakam še veliki zgodbi o dobroti Hilde Tovšak in uspehih Ivana Zidarja.

  http://www.siol.net/novice/slovenija/2011/11/bosko_srot_intervju.aspx

 2. libero, dne 22.11.2011 09:01

  Če se beseda Tajkun začne pojavljati šele 2005, še ne pomeni, da Tajkunov prej ni bilo, mediji pač niso o tem pisali, lahko govorimo tudi o medijski manipulaciji, ti bi to lahko vedel.Nekaj podobnega je verjetno tudi interviju o katerem pišeš.:)

 3. Srečkooo, dne 22.11.2011 12:39

  Zdaj pa že vsak, ki zna prepisati naslov iz komi trobila “piše” bloge.

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  November 2011
  P T S Č P S N
  « Okt   Dec »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930