Predsednik domobranske stranke, se opravičujem, demokratske stranke, Ivan Janša, na kongresih govori, da nas je Pahorjeva vlada najbolj zadolžila v zgodovini, ne pove pa, zakaj nas je morala tako zadolžiti in da je tudi Janša odgovoren za tako visoko zadolženost Slovenije.

Prvič, v času Janševe vlade so banke na veliko posojale denar z majhnimi obresti ljudem, ki so nato postali tajkuni, z denarjem bank pa so realizirali menedžerske prevzeme. Banke so tem ljudem posojale denar, zato ker je bilo slovensko in še posebej svetovno gospodarstvo v konjunkturi, nezaposlenost v vseh državah EU pa je bila najnižja kot že dolgo ne – tudi v Sloveniji. V duhu gospodarske rasti so torej banke velikodušno dajale tajkunske kredite.

Janševa vlada je tudi veselo zapravljala, še posebej pa je njen največji greh, da je dolg države prepisala na podjetja v državni lasti, npr. DARS, s tem je breme dolga prevzel DARS, medtem ko se je na videz zdelo, da državi zadolženost pada – čeprav v resnici ni, samo dolg je bi preusmerjen. Ker je izgledalo, da je denarja v »izobilju« so seveda zapravljali naprej denar, ki ga ni bilo. Ko so sprejemali rebalans leta 2009, za nazaj 2008 in 2007, so poslanci SDS bojkotirali sejo, ker so hoteli, da bi se rebalans potrdil, ne pa da se razišče, kam je denar šel… Pahor, je seveda v dobri volji popustil, danes pa ima zmešnjavo in naj se meče krivdo, da je zadolžil državo, čeprav se ve, da je svetovna recesija še vedno »dejavna«… Tudi vsesplošno lastninjenje v času konjukture ni prineslo nič obrega za v čase hude krize!

No, ko je prišla svetovna recesija, baje celo hujša od tiste leta 1929, seveda je raznim tajkunom čez noč zmanjkalo denarja, ki so jim banke posojale v času Janševe vlade. Sveda, brez denarja tudi ne morejo vračati posojil, kar pomeni, da banka denar, ki ga je posodila, nikoli ne bo videla. Ker pa vemo, da bi morebitni zlom večjih slovenskih bank pomenil pravo katastrofo, pa je morala Pahorjeva vlada reševati te banke in njihove grehe, ki so jih storili v času Janševe vlade! Kar 2 milijardi denarja je Pahorjeva vlada morala dati bankam, ki so posojale tajkunske kredite…

Ker je Slovenija odvisna od izvoza se je recesija pri nas tukaj še kako dobro pozna, zato, ker nobeden ni hotel kupovati naše izvozne izdelke, podjetja niso služila, ni bilo dohodka, s tem pa tudi plač za delavce ne, kar je seveda sledilo je – odpuščanja! Pahorjeva vlada je raznim podjetjem nudila finančno pomoč, samo kaj ko so ta denar šefi pobasali v žepe in zaprli ali preselili firmo na tuje, delavce pa pustili na cesti!

Na plano pa je prišel tudi skriti dolg, preusmerjeni dolg Janševe vlade, ki ga je prav tako morala popravljati Pahorjeva vlada. Tudi Virantova plačna reforma je le obremenila državno blagajno ter v bistvu še pospešila zaposlovanje v javnem sektorju, ki raste konstantno ne glede na to, da je gospodarska kriza. Ker pa ni naročil, gospodarstvo ne mora proizvajati dobička, s tem ne plačuje visokih davkov, od katerih se potem napaja javni sektor. Ne moreš pričakovati, da bo država funkcionirala s tako visokim številom zaposlenih v javnem sektorju, če pa gospodarstvu nikakor ne gre.

Torej, Pahorjeva vlada je posojala denar firmam, da ne bi odpuščali delavcev itd., tudi uspešnemu podjetniku Boscarolu, lastniku Pipistrela, je Pahorjeva vlada dala 3 milijone evrov. To je normalno, da se država zadolži v času gospodarske krize, kdor meni drugače, ne živi v realnosti.

Angleži so že pred dvema letoma rekli, da bo njihova država potrebovala kakšnih 10 let, da bo sanirala učinke gospodarske krize, kar je logično, Anglija, tako kot vs druge države, vključno z ZDA, so močno zadolžene, kar je seveda posledica reševanje in blažitev negativnih učinkov gospodarske krize. Ne moreš ti v kriti živeti tako, kot si prej. Ne moreš, ni logike!

Tudi ZDA se je morala močno zadolžiti, tudi tam republikanci za vse krivijo Obamo, vnendar dejstvo je, da Obama plačuje grehe prejšnje Bushove administracije, ki je začela dve izjemno dragi in nesmiselni vojni, da ne omenjam Bushove davčne olajšave za bogate oziroma za t.i. “job’s creators” (najnižje od 1950-ih let naprej!!!) itd. Recesija se je začela leta 2008, takrat ko je bil še predsednik Bush in tudi dolg je že začel sinkovito rasti še začasa Bushove administracije. Razumljivo je, da bodo podatek, tako naši kot ameriški desničarji, da se je država močno zadolžila v recesiji izkoristili v predvolilne namene, ne bodo pa seveda pojasnili, da za tako visokim dolgom ponavadi stojijo večletnenapačne odločitve, ki so se dogajala že dolgo pred samo recesijo. Recesija pa je med drugimi tudi nastala zaradi vojn v Iraku in Afganistanu, saj so za omenjeni vojni zapravili kar 3 trilijone ameriških dolarjev! Zadolžvanja je posledica reševanja in popravljanje sedanjih in pa še posebno prejšnjih napak ljudi, ki nisto več na oblasti – tako v ZDA kot tudi pri nas!

Janša in njegovi kimavci seveda sedaj tudi govorijo, da bo država potrebovala kakšnih 10 let, da se bo stanje izboljšalo, toda to so začeli govoriti šele takrat, ko so jim ankete kazale, da bodo volitve zmagali, pred tem so vseskozi govorili, da se da to zelo hitro popraviti. Seveda, za referenco so uporabili nemško kanclerko Merkel, ki je to nedavno izjavila, čeprav to se že ve več let, toda desničarji očitne stvari ponavadi odkrijejo zelo pozno, če sploh!

Velika utopija je, če mislite, da bi država krizo preživela nezadolžena, nelogično je pričakovati, da se države ne bi smel zadolževati, ker nima druge možnosti! Razlog, da se je naša država tako hitro zadolževala pa je krivda tako Janševe kot tudi Pahorjev vlade.

 • Share/Bookmark

Komentarji17 komentarjev

 1. bibi, dne 20.11.2011 09:11

  Vse je res, kar si napisal, vendar bi se te besede morale ponavljati, ponavljati tudi na raznih soočenjih, ki jih po moje ljudje bolj spremljajo. Tam bi se moral najti nekdo, ki je toliko pogumen, da to pove naglas in to tudi dokaže. Saj tudi SDS kar naprej ponavlja laži,da bi lete postale resnica. In jim kar dobro uspeva.Slovenija Zbudi se in vstani.

 2. Stric Marč, dne 20.11.2011 10:41

  Morda pa je prav, da SDS zmaga in pokaže, kaj zna. Še posebno bo zabavno , ko bodo vlekli enake poteze kot Pahor (saj jih ni Pahor izumil , ampak so iz arzenala mednarodnega finančnega sklada in Pariškega kluba), samo še bolj drastične.
  Politika je posel in trg, zato se ljudstvo govori tisto, kar želi slišati. Churchil je obljubil Angležem kri in solze do zmage. In ko je zmagal, so ga zamenjali.

 3. libero, dne 20.11.2011 10:42

  Sam za informacijo
  da bi v renici razumel, kaj se je z našimi financami dogajalo, bi moral pogledati od osamosvojitve naprej, vse vlade!! in če se vzame v obzir, da je JJ prišel na oblast 2004, je logično, da tako Pahor kot JJ ne moreta biti odgovorna v tako veliki meri kot bi jima radi pripisali. Najbrž se bova hitro strinjala, da se vse te svinjarije nebi mogle zgoditi brez bank, bank na katere desničarji nikoli niso imeli resnejšega vpliva!! Banke so domena starih struktur!!! in lep dokaz za to je po besedah nedavno preminulega NK, enega od ustanoviteljev finančnega sistema, so glavni krivci za nastalo situacijo Milan Kučan, Janez Drnovšek, Mitja Gaspari, France Arhar.

 4. bibi, dne 20.11.2011 11:44

  libero@ si ti morda 16 let prespal?

 5. libero, dne 20.11.2011 13:01

  bibi
  sodeč po napisanem, eden od naju defenitivno je:)
  finance in ekonomija ti ravno ne gredo ne?

 6. taresna, dne 20.11.2011 14:57

  Normalno, da je za polomijo vedno kriv nasprotnik.
  Dejasnki vzrok pa je v tem, da je bolj pomembno iz katere stranke je kdo, ne pa njegove sposobnosti.

 7. LEBAN, dne 20.11.2011 17:12

  Od predsednika vlade bi človek pričakoval,da s vsemi “APOSTOLI”, ki jih ima na razpolago vidi malo dlje kot do “prvega ovinka” . Žal ne Janša , ne Pahor nista videla niti do konca “SVOJEGA NOSU” , kaj šele do “prvega ovinka, zato pa smo sedaj tam kjer smo ! Banke pa so zapravile “NAŠ” denar na svetovnem “POKRU” , ki se imenuje HIPOTEKARNA posojila, ki so jih podtaknili JENKIJI naivnim SLO bankirjem , ki so mislili le na svojo rit , za katero trošimo miljarde davkoplačevalskega denarja namesto , da bi te riti dobro isprašili in jih vtaknili kamor sodijo ; ZA REŠETKE !

 8. Srečkooo, dne 20.11.2011 18:12

  Je to reklama za Jankovića ali Viranta?

  Milan a si to ti pisal?

 9. Milan, dne 20.11.2011 19:50

  Ne, jaz nimam nič pri tem pisanju.

  Pa lepo se imejte!
  Milan

 10. OpekaZaPeka, dne 20.11.2011 22:44

  dragi intelektualec s tem tvojim domobranstvom pa reklamiranjem SD-ja raje pojdi v kakšen DSO (dom starejših občanov), mogoče jih uspeš pridobiti eno par za stvar.
  ostale pa s takim prozornim hujskanjem raje spusti mimo, ker smetiš

 11. opazovalec, dne 21.11.2011 00:03

  Dragi komentatorji:

  levi, desni, domobranci, belogardisti, fašisti, nacisti, pa tudi komunisti VI VSI ste isti!!!!!!

 12. mumbly, dne 21.11.2011 00:10

  Jaz v tem ne vidim nobenega reklamiranja ampak dolgočasen povzetek zelo živega gibanja denarja pod vladavino Janše in potem še bolj živahno in celo nerodno reševanje, kar se bi rešiti še dalo. Mogoče bi reševanje celo uspelo, če ne bi bili v SDS taki drvarji, da jim polena vse povsod frčijo. Potem je to pa tako. Lepo napisano in opisano. LP

 13. AFRON, dne 22.11.2011 02:09

  Beden pisun………………..bedni komentarji.

 14. nevenka, dne 22.11.2011 09:22
  nevenka

  Libero, France Arhar je desničar (veren možakar), je bil pa zelo previden, kar se tiča vdora špekulativnega kapitala in najbrž, če bi imel on kaj pri tem – se tudi lastninilo ne bi tako divje. Je sicer predstavnik nekoliko konservativnega kapitalizma – doletel nas pa pa tako liberalen kapitalizem, da bi ga težko v celoti obeseli na ljudi, ki izvirajo iz tradicije državnega kapitalizma (socializma).

  Tu nekje vmes so iz vseh vrst vzklili idelološki konvertiti in podlegli najbolj surovi obliki požrešnosti.

  Zato, ker naša pravna država ni računala s tako škodljivim pojavom – v začetku je imela namreš dober namen – zaščititi domač kapital, da se ne bi popolnoma prodali tujcem – a rezultat so bile najbolj vulgarne kraje in najbolj (za to so ljudje hitro uzposobljenji) in najbolj primitivno upravljanje kapitala (za to ni treba biti usposobljen) – njegova destrukcija – ker prikoritniki so bili tam po politični liniji – ne po strokovni. To je tudi razlog, zakaj socializem ni bil uspešen. Nikoli nikjer dobrih managerjev – zaradi vmešavanja politike – ne na levi ne na desni.

  Različni sistemi bi lahko bili socialno uspešni, če bi bili dobro vodeni, in če bi se dalo regulirati osebne interese, ki delujejo po pravilu: čim manj dela, čim več denarja.

 15. nevenka, dne 22.11.2011 09:26
  nevenka

  Samo v informacijo:http://www.obala.net/obala/stanje-v-slovenski-cekvi-je-resno-54687/clanek
  o sodelujočih.
  O tem kaj je levo in kaj desno.

  Ko bo naprednost spet kriterij, bomo pa stranke lahko malce premetali, sem pa tja.

 16. NoMercy, dne 22.11.2011 13:25

  priznam, da sem (bil!!) kriv za recesijo v SVN :P
  Vzel sem puf, ki sem ga potem komaj vračal :(
  Potem sem par stvari prodal, poplačal puf in me sedaj boli đoko, kako bodo drugi preživeli :D

 17. stefani, dne 14.08.2012 20:55

  OOOO MUMBLY…KJE SE SREČAVA…..PA LEP SRČNI POZDRAV!!!

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  November 2011
  P T S Č P S N
  « Okt   Dec »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930