Mogoče se spomnite novic in člankov o Gadafiju izpred let, ko se je srečeval s pomembnimi politiki z zahoda, ko so ga takrat domači in predvsem svetovni mediji izključno imenovali kot libijskega voditelja in nikoli drugače. No ja, tudi s polkovnikom Gadafi so ga imenoval.

Danes je situacija drugačna. Ko so se Libijci uprli Gadafijevemu režimu, so morali dotedanji zahodni zavezniki in poslovni partnerji seveda spremeniti stran. Saj bi čudno izgledalo, če bi se demokratične države postavile na stran Gadafija, kajne? Najprej so seveda njegovo vodenje države označili za diktaturo (torej, šele z začetkom vojne oziroma revolucije), Gadafija samega pa za tirana oz. samodržca. Prej ga tako niso nikoli označili. Poglejte vse mainstream medije, na njihove spletne strani, vedno so ga imenovali kot voditelja Libije, nikakor pa z Gadafijem.

Tukaj vidimo dvoličnost in hinavščinost zahoda in njihovih medijev. Verjetno so v ZDA imeli krivo vest, ko so sodelovali z Gadafijem, zato so tudi vojaško posredovali v Libiji, vendar šele takrat, ko so se prebivalci Libije skupno uprli nekdanjemu libijskemu voditelju! Metode zahodnih sil, še posebej pa ZDA, so jasne. Najprej države ali voditelja, ki ga ne marajo, označijo za diktatorja ali podpornika teroristov (kar je Gadafi sicer včasih bil) nato pa začnejo vojaško agresijo in okupacijo določene države z namenom strmoglaviti tiranski režim diktatorja, kljub temu, da so bili pred tem zavezniki ali so jim celo prodajali orožje!

Še bolj je čudno, kako se zahodni voditelji veselijo ob likvidaciji Gadafija, in to prav tisti ljudje, ki »zagovarjajo« demokracijo in človekove pravice. Ob tem se gre malce zamisliti? Še posebej, ko ti ljudje ostalemu svetu govorijo kako pa kaj glede pravic, medtem ko pa jih sami ne upoštevajo. Odziv Hilary Clinton je bil povsem neprimeren, četudi je šlo za smrt novopečenega diktatorja – vsaj v medijskem svetu in v izjavah politikov!

Sevda ZDA se čutijo krive: Obama, McCain in H. Clinton in še mnogi drugi so se sestali z Gadafijem, njegovim sinom ali drugim osebjem. Repubikanec John McCain je na Twitterju 15. avgusta 2009 zapisal: »Sestanek pozno popoldan s pol. Gadafijem na njegovem ranču v Libiji – zanimiv sestanek z zanimivim človekom«. Sestanek se je nanašal na nekakšno dvoletno sodelovanje [youtube posnetek srečanja in članek o čem sta se pogovarjala, o objavi na Twitterju in še en članek o dogovoru].

Objava McCaina na Twittrju

Še več, Gadafija je celo poklical takratni ameriški predsednik Bush, da se mu je osebno zahvali, da je Libija izplačala 1,5 milijarde odškodnine žrtvam terorističnega napada za katerim je stala Libija z Gadafijem na čelu. To je bil prvi kontakt s strani kateregakoli predsednika ZDA z Gadafijem, drugi pa je sledil, ko se je Obama na ZN rokoval s takratnim vodjo Libije. Tudi ameriška sekretarka Condoliza Rice se je sestala z Gadafijm. Prav Ricova je pred kratkim dejala, da je Bushova agenda svobode zmagala. Kjub temu, da se je Obama odločil za posredovanje v Libiji, kjub neodobravanju republikancev, ki si sedaj očitno jemljejo zasluge za osvoboditev Libije, po drugi strani pa si ne jemljejo zasluge, da so popolnoma uničili Afganistan in Irak, kjer še danes nimajo ne svobode niti demokracije. Oblast je vzdrževana vojaško, torej na nek način diktatorsko. Me prav zanima, če so si želeli takšne svobode.

V Libiji pa so večino dela opravili prav uporniki, še usmrtili so njihovega nekdanjega voditelja – striktno po muslimanskih in demokratičnih načelih. Sarkazem na stran. Prav nič niso obetavno začeli s svobodo in demokracijo, ob tem si zamišljam, kako bo potekal boj za oblast med različnimi plemeni in uporniki iz različnih koncev? Če se niso mogli zmeniti, kdo bo odpeljal Gadafija, kako se bodo zmenili, kdo bo kandidiral na volitvah. Strmoglavljenje režima je lažje, kot pa začeti z novo državo z novim voditeljem. Žal v Afriki in predvsem na bližjem vzhodu so večkrat dokazali, da močno verska, če ne že celo fanatična verska država, težko »vozi« skupaj z demokracijo, bojim se, da bo tudi tukaj podobno. Upam, da se motim.

 • Share/Bookmark

Komentarji4 komentarjev

 1. Stric Marč, dne 26.10.2011 17:00

  V pripravo lastnega prebivalstva in lastne vojske za vojno je osnovno pravilo prikazati nasprotnika v najbolj črni luči. Zato so bili v našem primeru Bosanci Turki, Srbi četniki, Hrvati ustaši, Japonci romene podgane…. General bi že moral vedeti, da je to del psihološke priprave.

 2. SVARUNKA, dne 29.10.2011 23:31

  RESNICA ALI DEJSTVA O GADAFIJEVEM POLITIČNEM, GOSPODARSKEM IN SOCIALNEM SISTEMU:

  - BDP/državljana (zajeti dojenčki in upokojenci!!): 14.192 $.

  - Podpora nezaposlenim: 730 $.

  - Plača medicinske sestre: 1.000 $.

  - Za vsakega novorojenčka država da družini 7.000 $.

  - Po sklenitvi prve zakonske zveze novoporočenca od države dobita za nakup stanovanja 64.000 $

  - Ob ustanovitvi privatnega podjetja vsak državljan od države dobi začetni kapital 20.000 $

  - Šolanje POPOLNOMA brezplačno in ne tako kot pri nas, kjer dobimo vsak mesec položnico blizu 120$, čeprav je šolanje brezplačno.

  - Zdravstveno zavarovanje za vsakega državljana popolnoma brezplačno.

  - Cene hrane so simbolične.

  - Električna energija za uporabo v gospodinjstvu = brezplačna.

  - Krediti za nakup stanovanjskih objektov in avtov – brezobrestni.

  - Pri nakupu avta država plača polovico vrednosti, vojakom pa 65% cene vozila. Malo si poglejte na TV-posnetkih kakšne avte vozijo Libijci.

  - Cena goriva za avtomobile je smešna – 0,14$/liter.

  - Povprečna plača v Libiji 1200 $,

  - Vsak študent si lahko izmisli katerokoli univerzo na svetu (samo s prstom na zemljevidu pokaže – figurativno) in država mu vse plača.

  - itd.

  Os. op.: prevzezo od Ivo Lola
  (http://www.rtvslo.si/svet/ce-bi-ubili-gadafija-v-poveljniskem-centru-bi-bilo-to-v-skladu-s-pravili/257575)

 3. SVARUNKA, dne 29.10.2011 23:32

  GADAFIJA POKOPALI, LEGENDA OSTAJA

  Gadafi (Muammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi *1942+2011) je bil svoboden in ponosen sin ponosnega, svobodoljubnega, svobodomiselnega in svobodnega arabskega naroda, ki se ni uklonil svetovnim imperialističnim in hegemonističnim silam, njihovim nazorom, težnjam in apetitom.

  Zlo je prišlo z zahoda v obliki ZDA in zveze NATO, pri čemer ne gre le zgolj za napad in umor Gadafija, temveč za napad na samostojno, neodvisno in suvereno državo in nezakonito vtikanje v njihovo samostojnost, neodvisnost in suverenost in v njihove notranje zadeve.

  Z njegovim ubojem, oz. umorom s strani horde psihopatskih morilcev t.i. libijskega nacionalnega prehodnega sveta, je bil storjen zločin pred celo svetovno javnostjo. Izvensodno je bil ubit Človek.

  Nova Libijska oblast sestavljena iz raznovrstnih izdajalcev, lažnivcev, zločincev in morilcev brezdvomno laže in ne govori resnice.

  Gre za farso o svobodi. Libija ni bila osvobojena in ni svobodna, ampak je okupirana in zasužnjena s strani kriminalcev in brutalnih morilcev, ki so pod krinko borbe za svobodo prišli na oblast! To bodo še na lastni koži izkusili vsi naivneži, ki zdaj slavijo »zmago«, ki to v resnici sploh ni, Libija je pristala v rokah ekstremistov – teh zakrknjenih kriminalcev in brutalnih morilcev, ki so delovali pod krinko upornikov, saj gre pri videoposnetkih za zanesljiv in za neizpodbiten dokaz o brutalnem umoru, ne le Gadafija, ampak tudi nekaterih Gadafijevih sorodnikov, drugih Gadafijevih privržencev, pripadnikov libijske vojske in policije in najvišjih državnih uradnikov, medtem ko t.i. »osvoboditelji« trdijo, da je bil Gadafi ubit v navzkrižnem ognju, kar pa zagotovo ni res.

  V svojih zadnjih trenutkih življenja je Gadafi prosil za milost, ki pa je od množice zločinskih upornikov, ni dobil. Gadafija so potem ko so ga potegnili ven iz jaška ter brutalno vlekli po ulicah, mu ruvali lase in ga pretepali po celem telesu z rokami, ga brcali, nazadnje po dolgotrajnem mučenju pa umorili tako, da so ga ustrelili v glavo. Gadafijeve zadnje besede, ki jih je izrekel eksekutorjem so bile: »Ali ločite, kaj je prav in kaj narobe?«.

  Ko ga je poklicala na njegov satelitski telefon njegova hči, potem, ko je bil že umorjen, ona pa takrat tega še ni vedela, ji je eden od kriminalcev, ki se je dokopal do njegovega osebnega telefona rekel: “Stari skuštranec je mrtev:”

  Gadafi je pokopan v svoji ljubljeni Libiji, v svoji ljubljeni Sahari.

  S tem je Gadafi postal mučenik, heroj in idol svobodnega, svobodoljubnega in svobodomiselnega sveta v pravem pomenu besede. Vpisan je med nesmrtnike, med nesmrtne legende.

  »Vstajo« v Libiji so zakuhale zahodne obveščevalne službe, na čelu s CIA.

  Pri teh umorih pa jih je podpihoval, ščitil, jih podpiral in jim iz ozadja pomagal NATO in CIA, ki za svoja dejanja nosita vso svojo odgovornost.

  To je ironija zahodnega sveta. Za uresničitev svojih interesov in ciljev, gre čez vse.

  Gadafi je bil ujet živ, kar je neizpodbitno dejstvo (glej video posnetke na youtube). Ker je bil ujet živ in ker je bil ubit brez možnosti zagovora na sodnem procesu, brez možnosti pritožbe in brez zakonite in pravnomočne sodbe sodišča, gre pravzaprav za klasičen najbrutalnejši umor, za masakr, ki so ga izvedle ali sodelovale pri njem živali, ki jih vidimo na videoposnetku in ki je bil izvršen pred očmi svetovne javnosti. Amerika (ameriška politika in CIA) in NATO pa sta tem najhujšim kriminalcem in brutalnim morilcem pri tem vseskozi pomagala, pomagala pa sta jim tudi pri prihodu na oblast. S svojo podporo tem kriminalnim strukturam in združbam sta sokriva za zločine proti človeštvu, kar to nedvomno so.

  Ker je dejstvo, ki ga dokazujejo vsi videoposnetki o Gadafijevi aretaciji in o njegovi smrti, da je bil Gadafi hladnokrvno umorjen oz. da je bil nad Gadafijem in nad pripadniki njegove oblasti, storjen zločin – justifikacija, se je visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay danes zavzela za preiskavo okoliščin smrti nekdanjega libijskega voditelja, saj naj ne bi bilo povsem jasno, kako je umrl. “Menimo, da je potrebna preiskava,” je dejal tiskovni predstavnik Pillayeve Rupert Colville in dodal, da je treba razjasniti več podrobnosti, da bi lahko ugotovili, ali “je bil ubit v spopadu ali pa je bil po prijetju usmrčen”.

  Mednarodno kazensko sodišče (ICC) bi moralo izdati mednarodno tiralico in mednarodni zaporni nalog ne le za morilca, ki je Gadafija ubil s strelom v glavo, ampak tudi za vse najožje člane libijskih prehodnih oblasti oz. samozvanega in samovoljnega libijskega nacionalnega prehodnega sveta pod katerim vodstvom so bile te enote, in pod katerim vodstvom so se zgodili zločini, in si tako zagotoviti svojo kredibilnost.

  Objektivno, pa mednarodno sodišče (ICC) tega ni sposobno storiti, tega ne more storiti in tega ne bo storilo, ker je financirano večinoma s strani ZDA in držav, članic atlatskega pakta NATO, poleg tega pa so te države nad tem sodiščem, kar pomeni, da to sodišče ne le, da ni kredibilno, ampak je podrejeno tem strukturam in zato tudi ni neodvisno, ampak je odvisno in plačano od njih, od česar sploh zavisi njegov obstoj, in je le orodje ali instrument v rokah zahodnega sveta, ki se s svojimi dejanji, roko na srce, postavlja ob bok Hitlerju in Mussoliniju (beri nacizmu in fašizmu).

  Mednarodna skupnost bi morala zdaj vreči iz oblasti te morilce in zagotoviti v Libiji poštene in demokratične volitve pod nadzorom mednarodnih sil, iz katerih bodo izločeni, izključeni in eliminirani ti kriminalci in brutalni morilci, ki se skrivajo pod krinko osvobodilnih sil, in ki so si s pomočjo zločinov proti človeštvu (in ZDA in NATA) utrli pot na oblast.

  Vendar tega zdaj ne bo naredila, ker tega zdaj ne more več storiti. Libijo in libijske državljane bo prepustila terorju in strahovladi novih psihopatskih oblasti, ki so se povzpele na oblast z množičnimi umori in s krvjo. To pa bodo psihopati pod okriljem sprevrženega zahoda počenjali še naprej…

 4. Gadafi je bil umorjen zaradi nafte; za Obamo je bila operacija uspešna : Edina prava opozicija norcem!, dne 31.10.2011 21:23

  [...] Hinavščina Zahoda: Gadafi še pred letom in pol NI BIL diktator in tiran [...]

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  Oktober 2011
  P T S Č P S N
  « Sep   Nov »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31