V naši mali prelepi deželici je v javnem sektorju zaposlenih kar 170 000 uslužbencev, ta številka pa se konstantno povečuje iz leta v leto – kljub globalni gospodarsko-finančni recesiji. Po drugi strani, pa se število delavcev z zasebnem sektorju pada iz meseca v mesec. Službe v javnem sektorju so ponavadi zagotovljene, tako kot tudi plače! To pa zato, ker javni uslužbenci ničesar ne proizvajajo in ne prodajajo, zato njihove plače in poslovanje ne more biti odvisno od naročil in dobička, tako kot je to v zasebnem sektorju. Uslužbenci javnega sektorja plačo dobivajo iz davkoplačevalske blagajne, prav v to blagajno pa največ prispeva prav zasebni sektor! In, tukaj mi govori predvsem logika, če gre slabo gospodarstvu, kar zaradi recesije seveda zelo slabo gre povsod po svetu, tudi ne morete pričakovati, da bo državna blagajna imela enak priliv kot takrat, ko je bilo gospodarstvo v konjunkturi. In če gospodarstvo ne more več »filati« luknjo v davkoplačevalski blagajni, kako pa potem pričakujete, da bo lahko država še naprej plačevala javni sektor, kjer je vsaj 30 000 preveč zaposlenih. Včasih se je delalo na pisalne stroje, pa je bilo veliko manj zaposlenih.

Če je velika izguba v državni blagajni, zakaj javni sektor pričakuje, da bo imel še naprej enako ali pa celo višjo plačo? Sedaj, pa javni sektor znova govori o protestih in stavkah. Kot že ničkolikorat v teh zadnjih letih.

Ali se kdaj sprašujete, zakaj javni sektor tako pogosto stavka in grozi, medtem ko stavke v zasebnem sektorju služijo kot zadnji izhod, medtem ko javni sektor to »pravico« uporabi iz prve? Zato, če boste v javnem sektorju stavkali boste še vedno prejeli plačo, četudi ne boste v času stavke nič delali, pa je lahko to tudi enomesečna stavka, zato, ker še nobeden ni izgubil službe, če se je odločil nezakonito stavkati, še nobeden ni izgubil službe, če je zaradi njegove stavke trpelo življenje ljudi. Zato, ker je to državna služba, državni denar pa je zelo slabo nadzorovan, zato je tudi tako veliko priseskov na davkoplačevalsko blagajno. Toliko različnih direktoratov, agencij itd., imamo, da je že kar novo, kar pa je še narobe, ker nekateri niti ne vedo, kaj dejansko delajo, samo prejemajo plačo.  Obrambno ministrstvo ima daleč preveč zaposlenih, celo več kot v Avstriji, da ne izgubljam besed o generalštabu, kjer je toliko zaposlenih, kot če bi imeli vojsko, ki bi štela 100 000 vojakov in ne 10 000 oziroma še manj.

Prva stvar, ki bi morala država oziroma vlada narediti je, malce prečistiti direktorate in državne agencije, nekatere ukiniti, druge pač združiti. Potem bi morala vlada omejiti vpise na družboslovne fakultete, še posebej na ekonomske, pedagoške, socialne, javno upravo, poslovno upravo itd., ter povečati vpis na naravoslovne fakultete, kjer primanjkuje končnih diplomantov. Že več let se govorijo, da je prenasičenje s ekonomisti, vendar bodoči študentje se še vedno vpisujejo v te fakultete, potem pa jokajo, ker ne morejo dobiti službe. Še več, na raznih fakultetah kot so javne uprave, pedagoške itd., prav od države zahtevajo, da jim seveda v javnih službah zagotovi delovno prakso. Jaz, kot študent naravoslovne smeri, pa si moram prakso poiskati sam, kar je v teh časi zelo težko. Pa še to ti plačajo minimalno 1 € na uro.

Če vladi ne uspe znižati plač v javnem sektorju, potem vidim edino rešitev v odpuščanju. Za začetek kakšnih 10 000, toliko da vidijo, da v državnih službah nisi nedotakljiv. Madona, saj vlada vodi državo, ne pa javni sektor! Naj imajo jajca, in enkrat za spremembo naj ne popustijo izsiljevanju javnega sektorja. Kaj pa če bi se zasebni sektor odločil, da bi začel stavkati, zato, ker imajo v javnem sektorju prevelike plače? Država brez javnega sektorja zmore, brez gospodarstva pa ne bi preživeli niti en mesec, kaj hitro bi država tudi bankrotirala in sčasoma tudi propadla. Gospodarstvo je gonilna sila države, ne javni sektor, to je potrebno razumet!

Seveda tudi Virantova plačna reforma ni naredila nič dobrega, takrat so govorili, da bodo s te zmanjšali število javnih uslužbencev, toda od takrat pa do danes se jih je v javnem sektorju zaposlilo že 7000 do 8000 novih! Da ne govorimo, da so s to reformo dobili izjemno visoke plače, pa še izjemno preplačane nadure. Kako lahko dojamete, še posebej, delavec z minimalno plačo, da lahko zdravnik v enem dežurnem dnevu zasluži tudi 1000 €? Jaz tega ne morem dojeti niti razumeti.

Janša v svojem mandatu ni naredil nič, Vizjak je celo v zagovor temu rekel, da bi za uspešno dokončanje projektov potrebovali še dva ali tri mandate, toda po drugi strani pa od Pahorja pričakujejo, da bo v štirih letih uspel končati SVETOVNO recesijo in njene posledice, ki se bodo vlekle še desetletja. Hja, dvojna merila. Jaša je plače v javne sektorju zvišal zato, ker je lahko, zato ker je državni denar, ki ga nadzoruje prav vlada, in zato lahko z lahkoto zviša plače javnem sektorju in s tem razveselil kakih 160 000 potencialnih volivcev! Zakaj pa ni v času konjunkture, v času visoke gospodarske rasti, ni zvišal minimalne plače? Zato, ker če bi jo, bi ga doletel napad s strani delodajalcev v gospodarstvu! Nekatera podjetja se že tako težko preživljajo, njihovi delavci so na minimalnih plačah zato, da ima uprava večje plače in dobiček, z višanjem minimalne plače, bi se znižal dobiček, marsikdo tega ne bi sprejemal, zato bo raje odpustil kakšnega delavca, da bo dobiček enak ali pa še višji. Če bi Janša takrat zvišal minimalno plačo, bi se brezposelnost bistveno povečala, in s te tudi njegova predvolilna kampanja, ki je promovirala najnižjo brezposelnost v zgodovini Slovenije. Čeprav za to ni odgovorna Janševa vlada pač pa svetovni in evropski trg. Poglejte na evrostat, v letih 2007 in 2008 je brezposelnost padala po celotni Evropi. Pač, v SDSu so pač to izkoristili za svoje predvolilne namene! Seveda imajo vso pravico, saj je javnost tista, ki odloča, in če so volivci neumni in poslušni ter dovzetni za laži, no, to je pač voda na mlin SDS!

No, vlada Boruta Pahorja pa je v začetku leta 2010 zvišala minimalno plačo in to v sredini hude gospodarske krize. To veliko pove, Janša se tega ni upal, ker se je bal napadov s strani delodajalcev, prav tako se ni lotil pokojninske reforme, ker bi bil enak odziv kakor ga je bila deležna Pahorjeva vlada. Pahor se je lotil, vendar so se ljudje ustrašili številke 65, ta starostna meja je standard povsod po Evropi, v Nemčiji je meja šele 67 let za upokojitev. Nič ne skrbite, vse to naš čaka. No, to čaka Janšo, ko bo baje zmagal na volitvah. Bomo videli, kako bodo takrat govorili tisti, ki so danes bili proti! No, Janše se v svojem mandatu ni upal orati ledino, delal je le sigurne stvari, takšne populistične, zato, da bi ostal na oblasti. Pahor je sprejemal težko odločitve, lotil se je reševanja meje, Janša pa je to raje izkoristil za predvolilne boje, Pahor se je lotil vsega, lotil se je tiste stvari, za katere je Janša vedel, da jih bolje pusti pri miru, da ne bi izzval slabega odziva javnosti in s tem slabše podpore. Tukaj je razlika med človekoma, eden je zato prišel na oblast, da bi ostal na oblasti in delal za svojo stranko in ne za dobrobit Slovenije, drugi, Borut Pahor, pa je prišel na oblast zato, da bi poizkušal nekaj narediti. Vendar, kot vemo, Pahor ni najbolj sposoben in odločen človek, in prav to ga je stalo tega, da je danes najmanj priljubljen politik. Vendar mu ni mar, ni mu mar, če izgubil naslednje volitve, hoče narediti dobre stvari, jaz verjame, da je Pahor pošten človek, bolj kot kdorkoli trenutno v državnem zboru, vendar ni imel čuta za ljudi, svoje ideje, katere niso bile tako slabe, ni znal predstaviti ljudem. To ga je stalo podpore. Logično, ljudje v času krize rajši poslušajo populiste, zato ker jim govorijo tisto, kar hočejo slišati. Ni važno, pomembno je le to, da dobijo neko lažno varnost in upanje.

 • Share/Bookmark

Komentarji3 komentarjev

 1. Stric Marč, dne 13.09.2011 16:12

  Ko govorimo o javnem sektorju, govorimo tudi o učiteljih, profesorjih, zdravnikih.Kolikor mi je znano, se v državnih organih ne plačuje nadur. Odpuščati ni tako enostavno, saj bo potrebno temu prilagoditi pravno podlago. Je pa Jelinčič zadel bistvo. Vsaka stranka si pripelje v upravo svoje ljudi, ko zmaga na volitvah. Stari kadri pa ostajajo. In tako se kopiči balast.

 2. NoMercy, dne 14.09.2011 10:06
  NoMercy

  predlagam, da se uzakoni štrajk javnega sektorja – vsaj 2x mesečno.
  Pa minimalno plačo dobijo za ta dan. Brez malice in prevoza.
  Drugi ukrep pa je, da se jim pozimi zaračuna gretje poleti pa hlajenje ☺

  Bo imela državna blagajna do konca leta že presežke € ☺

 3. APM, dne 16.09.2011 17:41

  Glede na analizo,ki jo vrli blogostrelec nakazuje, bi za Slovenijo v tem trenutku bilo optimalno, da odpustimo vsaj 50.000javnih uslužbencev in jih tako, kot ostale prevarane,oplačkane in deprimirane brezposlene delavce napotimo na borzo dela.
  Ti bi bili seveda mnogo cenejši kot proizvodni delavci. Proizvodni so namreč zgubili delo zaradi kriminala, javni uslužbenci pa zaradi analiz in kalkulacij.

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  September 2011
  P T S Č P S N
  « Avg   Okt »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930