Dolg Jugoslavije ob razpadu je bil 14,6 milijarde evrov oziroma 16 milijarde dolarjev, nekateri pravijo da je bila zadolženost 20 milijarde dolarjev. To se pravi, da je bil vsak prebivalec nekdanje SFRJ zadolžen za manj kot 1000 dolarjev! Nekateri pravijo, da je bila posledica razpada Jugoslavije posledica bankrota države, vendar zgodovinarji še sedaj niso o tem prepričani. Jaz menim, da je v propad vodilo predvsem načrt Miloševića za Veliko Srbijo oziroma centralizacijo celotne Juge v Beograd. Vendar o tem ne bom sedaj pisal. Dejstvo je, da Jugoslavija, če bi bankrotirala ne bi mogla plačevati dolgov, za razliko od današnje Slovenije. Kot se spomnimo je Jugoslavija na vsak način se poizkušala izogniti bankrotu, zato so tudi bile tako visoke inflacije. Vendar, bankrot države še ne pomeni razpad države, ker ZDA je tudi leta 1971 bankrotirala (pa še vedno obstaja), predvsem zaradi zgrešene in drage vojne v Vietnamu. Enako se pričakuje tudi sedaj, v ZDA se Ameriška centralna banka pripravlja na nov bankrot, h kateremu sta največ prispevali prav vojni v Iraku in Afganistanu. Bili sta zgrešeni in neučinkoviti. Krvava demokratična revolucija je neuspela, ZDA niso razglasile zmage, da so ulovili enega človeka so porabili več kot 1000 milijard dolarjev.

ZDA so danes najbolj zadolžena država na svetu. Njihov zunanji dolg znaša kar neverjetnih 14 500 milijard, oziroma 14,5 bilijonov dolarjev. Največ njihovega dolga ima v lasti Kitajska, kar 816,5 milijard dolarjev. Sicer pa ima tujina v lasti kar 3.177,3 milijarde dolarjev. Kar več 11.000 milijard dolarjev pa imajo na plečih kar Američani sami, saj je vsak Američan (tudi otroci in upokojenci) zadolžen za 46.578 dolarjev (vir: www.usdebtclock.org). ZDA je »svetilnik« za korporacijski kapitalizem, država z domnevno najboljšo demokracijo in sistemom, je država, ki je najbolj zadolžena z največjim dolgom na robu novega bankrota, za nameč pa so svet še enkrat pahnili v globalno recesijo! Super je ta kapitalizem. Danes v ZDA praktično ne poznajo srednjega sloja, če pa že, pa se ta srednji sloj bolj nagiba k nižjemu sloju. Danes je srednji sloj enak nižjemu sloju iz časa »uspešne« in bogate ZDA. Razmik med bogatimi in revnimi se veča na dnevni bazi!

Slovenija je tudi precej zadolžena, to se lahko zahvalimo tako Janši kot tudi Pahorju. Janša je s svojo vlado sprejel ogromno napačnih odločitev, ki so Slovenijo pahnili še v večjo recesijo in zadolževanje, ko bi bila sicer, če bi Janševa vlada z finančnim ministrom Bajukom, delala malo bolj z glavo, bi bilo danes malce bolj drugačno. Takratna vlada se je poslužila čudnega manevra, in sicer dolg države so preusmerili oziroma premaknili na podjetja v lasti državi (npr.  DARS) ter jih s tem močno zadolžila, vendar ob tem pa se je navidezno minus v državni blagajni znižal in tako je bilo mogoče narediti nove investicije. Toda dolg je ostal in se je samo še povečal. Ko so takrat ekonomisti opozarjali na ta problem, so bili vsi označeni za komuniste ali Udbove – pač tipična poteza s strani SDS. Torej, dolg Slovenije znaša 51 milijard dolarjev, kar pomeni, da je vsak Slovenec zadolžen za 20 000 dolarjev. Če to primerjamo s SFRJ je Slovenija danes bolj zadolžena kot celotna Jugoslavija z 22 milijoni prebivalci skupaj – in to celo 3-krat več!

Nedavno mi je kolega govoril zakaj je Jugoslavija propadla in zakaj je bila tako zadolžena. Namreč rekel je, da je sistem samoupravnega socializma deloval le toliko časa, dokler so druge države posojale denar Jugoslavije, ZDA je SFRJ celo dajala nepovratna sredstva. Dokler je denar prihajal in dokler se je Jugoslavija zadolževala je delovalo, rekel je, delavci niso delali in so samo prejemali plače, ki so prihajale iz posojenega ali danega denarja. Njegova glavna poanta je bila, če se Jugoslavija ne bi zadolževala bi že zdavnaj propadla. Ja, to je res. Vendar to ne velja samo ja Jugoslavijo, to velja za cel svet, še posebej za kapitalističnega. Kako lahko potem pojasni dejstvo, da je ZDA najbolj zadolžena na svetu? Še več, iz lestvice lahko vidimo, da so najbolj zadolžene države na svetu prav tiste, ki so najbolj demokratične in trde kapitalistke. Druga najbolj zadolžena država na svetu je Velika Britanija. Če bi njegova teza delovala, bi bila najbolj zadolžena država Kuba ali pa Venezuela. Pa ni res. Kvečjemu lahko iz tega sklepamo, da prav kapitalizem za svoje požrešno delovanje potrebuje denar, ki ga dobijo iz prekomernega zadolževanja. Vendar, debata se je kmalu končala, ker njegova proameriško usmerjenost je že malce preveč moteča in prevelika. Še jaz nima tolikšne do Jugoslavije, kvečjemu je niti nimam tako velike, vem le, da smo/so včasih dobro živeli, res je, da je včasih primanjkovalo osnovnih pripomočkov in da ni bilo veliko izbire, vendar tudi drugod po svetu je bilo podobno, vsaj kar se tiče izbire. Tudi v ZDA niso v 70ih imeli tolikšne izbire kot danes, kar je logično, vendar le pri nas zelo radi z današnjimi očmi in primerjavi s sedanjim časom primerjajo in gledajo na čase v Jugoslaviji. Kar je napačno. Primerjaj države na podlagi istega časovnega obdobja, pa se bodo videle različne razlike.

Nekateri pravijo, da Slovenija danes ne bi bila tako zadolžena, če ne bi podedovali dolga Jugoslavije. Tega nisem nikoli razumem, saj je Slovenija v svoji samostojnosti pridelovala 90 odstotkov dolga, največ prav v zadnjih letih. Tako da te izjave mi niso popolnoma jasne.

Ameriške sanje ne obstajajo, nikoli niso, to je izmišljen izrek, znamka, ki so si ga izmislili na podlagi nekaj ljudi, ki so v ZDA dejansko uspeli in obogateli. Teh je majhen odstotek. Mehičani pridejo v ZDA po boljšem življenju, vendar v ZDA opravljajo najtežje in najmanj plačano delo, ki ga noben Američan noče, pa kjub temu je to za Mehičana uspeh, njegove sanje, ki pa se kmalu končajo, ko jih ameriški republikanci obtožijo da priseljenci jemljejo službe poštenim Američanom, ki pa sploh nočejo tega dela opravljati tako ali pa tako. Priznam, tudi jaz sem včasih jemljal ZDA za svetu, na vsak način sem hotel na počitnice v ZDA, celo živeti, vse na ZDA sem občudoval, njihov stil življenja, avte, mesta… vse, ni da ni. Vendar z leti, ko človek dozori, si malce prebere stvari, si pogleda statistiko in opazi, da ni vse zlato kar se sveti. Ljudje živijo v lesenih hišah, malce večjih kot moja baraka za orodje, vsako sranje morajo plačati, samo za vpis na fakulteto morajo plačati od 25 000 dolarjev naprej, zato ni čudno, da starši odprejo »college found« ko se otrok rodi, njihova miselnost je čudna, zastave na vsakem drogu ali hiši, kar ni patriotsko vendar bolj norčevanje iz narodnega simbola, prišlo je do razvrednotenja ameriške zastave, ker jo ima že čisto vsak na svoji hiši – baje, da so potem pravi patrioti. Še iztrebljevalci mrčesa imajo na svojih uniformah ameriške zastave. Še posebej mi je smešno, da so vsi vojaki heroji, ki kamorkoli pridejo dobijo aplavz, zato, ker po uradni verziji nekdanjega predsednika Busha branijo njihovo svobodo, njihov način življenja. Kar, vsak ki malce spremlja vojne v Afganistanu, še posebej pa v Iraku ve, da je to daleč od resnice. Proameriški privrženci se vsekakor ne bodo strinjali s tem. Pač, FOX News pravi drugače, kajne…

 • Share/Bookmark

Komentarji22 komentarjev

 1. NordStar, dne 22.07.2011 15:26

  Sranje, ne?

 2. K@K, dne 23.07.2011 11:28

  ….. Slovenija je tudi precej zadolžena, to se lahko zahvalimo tako Janši kot tudi Pahorju. …..

  Fantek, ne pozabi, da se svet ni začel vrteti šele 2004 !

 3. bine bone, dne 23.07.2011 12:17

  To je krvava ekstaza Novega svetovnega reda. Torej so vse organiziral tako, da bo vse propadlo. Valuta je njihovo glavno orožje. Prav kar se to dogaja z Ameriko. Ameriški sistem in dolar bosta vsak čas propadla. In kaj bo z Ameriko nastalo po tem? Se bo spremenilo v mračno dobo, kot po propadu Rimskega cesarstva, ali v zalto dobo. Henry Kisinger: Nastaja krasen nov svet, ki pa ga bo uživalo samo kakih 10% svetovne populacije. Globalist nam pripravljajo krvavo žehto.

 4. žaba, dne 23.07.2011 12:25

  bravo tako se piše realno pošteno resnično nažalost nas vseh razen nekaj izjem žalostno za našo paradržavico naivnih palčkov

 5. bine bone, dne 23.07.2011 12:40

  He, zgodovinar niso prepričani? Le kateri zgodovinarji? CIA na našem plačilnem seznamu so vsi diktatorji in diktatorski režimi v Južni Ameriki in Afriki. Da za vlade v EU niti ne govorimo. Vse navidezne revolucije v Latinsk Amerik so nastale na mizah Cie. Barvne revolucije, ki so se zgodile po svetu. Vse to so globalist podkupil in plačal iz davkoplačevalskega denarja. Globalist imajo načrt ukrast planet vse prebivalce pa pobit.

 6. Zmaj, dne 23.07.2011 16:08

  Slovenija je rekordno zadolžena predvsem zahvaljujoč dvema osebama! Tej, ki je sedaj na oblasti in tej, ki je že bila na oblasti in ki si oblast bolezensko želi ponovno nazaj! Torej Janša in Pahor! Vse drugo je tukaj nepotrebno smetenje! Lp, Polde

 7. žaba, dne 23.07.2011 18:47

  komentarjev je zelo malo ampak ne zaradi dopustov kar nekaj bruhalcev je zadetih naravnost v srce pa ne morejo do sape ker tu ni kaj za oporekat kajne gospodje številke govorijo namesto vas zdaj pa hitro pred ogledalo pa si operite tisto sr… z glave in pamet v glavo kajne

 8. bine bone, dne 23.07.2011 19:58

  Bukslni. Amerika je dolžna več kot 14 tisoč miljard. Kmal bo plačilno nesposobna? Čudn? katermu je dolžna in vse zadolžene države v EU. Svetovni banki, IMF-ju. Ziher ne. Vse te banke, ki držijo planet za muda pa so v privat rokah. Člani bilderbergov so lastniki teh bank. Bukslni. Evropski parlament nima nobenga nadzora nad porabo denarja, niti nima nobene pristojnosti glede davkov. Monetarna politika je povsem v rokah Evropske centralne banke, ta pa pod nadzorom istih krogov, ki so v prvi polovici dvajstga stoletja omogočala razraščanja fašizma in ki še danes predstavljajo zelo vpliven krog zasebnih bank, kakršna je Lazard Fr’eres.

 9. LEBAN, dne 24.07.2011 00:14

  saj vse to kar kliče po revoluciji in iztrebljanju bogate glazni , prej kot bo ta golazen iztebila 90 procentov populacije sveta z vojnami inlakoto !

 10. kolos, dne 24.07.2011 10:42

  Končno zapis, ki ni zaslepljen z lažnim bliščem kapitalistične ideologije. Živel sem v t.i. socializmu sedaj že dolgo propadle SFRJ- pa mu nisem verjel in zaupal že kot osnovnošolec; enako velja za sedanjo navidezno demokratično, dejansko korporativno ureditev, ko je vse odločanje v rokah zasebnega kapitala in nekaj vplivnežev iz ozadja obvladuje vse najpomembnejše vzvode, ki upravljajo svet.
  Že sam naziv “american dreams” kaže na utopično iluzijo, s katero glavni akterji uspešno vplivajo na zavedene množice.
  Tisti redki, ki pa se zavedajo, so pa kot črne ovce v tropu blejajočih belih ovc…
  Tudi pri nas se pojavlja ameriški podobna miselnost, označevanje nekaterih del za manjvredna in ponižujoča je že prisotno tudi v Sloveniji.
  Tisto, kar opisuješ kot “pravi ameriški patriotizem” v zadnjem odstavku, me pa močno spominja na vzpon fašizma leta 1933.

 11. bine bone, dne 24.07.2011 11:10

  Prav sedaj se nahajamo v času od 1920 do 1945, takrat so se dogajal načrtovani neuspehi. To pomeni, da je vse to-koncentracijska taborišča, teror, GM hrana, domovinska varnost. Zakon o vojaških komisijah-lahko impleminitiramo in občasno izvajajo, no vse to je samo za to, da bo to doživelo neuspeh. Torej tale NWO se okorišča s tem, da mi mislimo, da sistem, ki ga gradijo orvelovske države strahote z domovinsko varnostjo in Blackwetrom ali to je samo začasna planirana horor-predstva, ker sile Nove svetovne ureditve najbolj zadovoljuje to kako se vse podira v krvi, kaosu in ekstazi-kravavi ekstazi. Točno tako kot so to počel Maji s svojimi sužnji, ko so jim trgal srca iz živih teles, rezal glave. Vse to je za njih krvavi ritual ekstaze. Od tega črpajo svojo življensko moč. Njihov cij je, majevska krvava ekstaza, mračni ritual mučenja svetovnega prebivalstva. Torej oni uživajo v tem kako čedalj bolj postajamo jezni in kako tavamo okoli zmedeni in uničeni, kot v filmu Noč živih mrtvecev. Torej tale elita z napako nas noče pripeljati v THX 1138, kot nas v kaj takega niso hoteli že v preteklosti. Njihov cilj je majevska krvava ekstaza, ritual mučenja svetovne populacije.

 12. niko, dne 25.07.2011 09:01

  In vendar nekaj manjka v teh strelskih vajah:
  - iztočnica je korektna osnova opisa dejstev, komentarji pa le plehko povzemajo izgubljenih orientirje.
  :(
  Nobenih vizij, nikakršnih načrtov, nobenih programiranih razvojnih možnosti, nobenega realnega optimizma, nobenih uporabnih iztočnic za sprememebe in izhode … – le pri nekaterih zaplankacih je opazno samozadovoljstvo z “naš – vaš” odnos.

  Kot da komentatorji ne poznamo ustvarjalnosti?
  ,
  Z znanjem o preteklosti ne bomo gradili prihodnosti: preteklost je pač treba analizirati le zaradi načrtovanja prihodnosti – IN TO JE TEMELJNO.

 13. stricmarc, dne 25.07.2011 09:07

  Prispevek je dober. korekten in za razliko med narsikom, poskuša biti objektiven. V zrelem kapitalizmu je denar tudi blago, ki se ga plemeniti (dodaja dodano vrednost) s posojanjem.Pomembno pa je, da je glavnim protagonistom vrnjen, oz. da priteka renta. Zato se hoče prisiliti države, da v primeru neplačilne sposobnosti prevzemajo posredno dolgove s saniranjem bank. Da pa države lahko servisirajo dolgove, je potrebno proračune oklestiti socaialne navlake, da ostaja denar za plačilo finančnih obveznosti do kreditodajalcev. Zato se skuša napraviti države ponovno vitke, da bodo lahko servisirale dolgove. Kar se Jugoslavije tiče, so mnenja različna. Jaz nisem bil preganjan, niti, v JLA sem s Slovenci govoril slovensko ( kar ni bilo tako pri našem slovenskem generalu). Na referendumu pa sem se odločil za samostojnost zaradi tega ( kot pravi tudi Bučar) ker smo bili zaradi Srboslavije (in Miloševiča) nekako prisiljeni. Druge poti takrat ni bilo videti.

 14. bine bone, dne 25.07.2011 10:36

  Ja pa ja, ko gledaš v preteklost veš kakšna bo bodočnost. NWO traja že par tisoč let in vedno so iskal sistem s katerim bi zasužnjil vsako živo bitje na planetu. Sedaj se globalist pripravljajo, da združijo v eno skrajni kapitalizem in skrajni komunizem. Iz planeta misljijo ustvarit korporacijo, eno globalno korporacijo. Enotno svetovno vlado, eno globalno korporacijo, z enim in enotnim svetovnim trgom, ki ga bo varovala Svetovna armada in katerega finance bo urejala Svetovna banka z enotno, globalno valuto.
  Henry Kisinger: Nastaja krasen nov svet, ki ga bo uživalo samo kakih deset odstotkov sedajnega svetovnega prebivalstva. Eden od ciljev je tudi dezindustializacija sveta, kar zlasti v ZDA dosegajo z zaviranjem razvoja znanosti. Še posebej so na udaru poizkusi za uporabo fuzije kot energetskega vira prihodnosti. Razvoj fuzijskega reaktorja bi tako za vedno razblinil bilderberški koncept omejenih naravnih virov. Zagovorniki novega svwetovnega reda pa tudi neizmerno sovražijo jedersko energijo. In samo za to, ker jederska energija pomeni veliko poceni energije, ta pa je edina , ki bi lahko države tretjega sveta rešila iz njihove bede. In bi se postopoma otresli odvisnosti od ameriške pomoči, ki jih potiska v podrejeno vlogo, in bi na konc tako globalist začel uveljavljat svojo suverenost. Tako, ko se boste zbudili boste opzili, da ste še globje v suženjstvu kot ste prav ta trenutek zdaj. Vse svetovne krize in gospodarski in finančni kaos snujejo v svetovalnem podjetju Kissinger Associates. S takimi svetovanji pa se ukvarjajo tudi v Aspenovem inštitutu v Coloradu, ki je pod nadzorom Rockefellerjev.

 15. žaba, dne 25.07.2011 20:47

  in kaj predlagaš ti niko to je samo analiza preteklosti in sedanje stanje v liliputski s.

 16. brko, dne 18.08.2011 14:25

  Vsi,ki dajejo zeleno luč za zadolževanje
  imajo polne žepe.Dajte mi 3000 eur na mesec,
  pa bom vsaki dan hodil od hiše do hiše in
  pripričeval ljudi,da je to nujno.

 17. yelow, dne 11.10.2013 13:50

  Kretena: Pahor in Janša.

  ABSOLUTNO! Se strinjam in tako tudi je!

 18. yelow, dne 11.10.2013 13:53

  Tisti, ki znajo šteti dlje kot do 10 naj si preberejo ta članek.

  http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2013101005964261

 19. prepri43, dne 20.05.2014 00:31

  Kako ste lahko opozicija sami sebi?

 20. rado, dne 21.08.2016 13:07

  Jugoslavija vrni se, vse ti bomo oprostili.

 21. Tomy, dne 10.02.2019 21:11

  Kdor je pisal ta clanek nima blage veze o ekonomiji.

 22. Tomy, dne 10.02.2019 21:12

  Kdor je pisal ta clanek nima blage veze o ekonomiji

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  Julij 2011
  P T S Č P S N
  « Jun   Avg »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031