Slovenija danes praznuje velik praznik – jubilejnih 20 let samostojnosti!

Jaz osebno sem zelo ponosen na slovensko državo, četudi se vedno ne strinjam s politiki, predvsem tistimi na desni, ampak vseeno mi niti na misel ne pride, da bi jo v tujini omadeževal. Tako kot to počne Dimitrij Rupel, Janez Janša na republikanskem kongresu, kjer si izmišljeval stvari in poveličeval Ronalda Regana, ki je močno pripomogel k padcu socializma v Jugoslaviji, čeprav je Regan javno izrazil, da Jugoslavija ne sme razpasti in da ji je potrebno finančno pomagati. To so potrdile tudi ameriške depeše iz Wikileaks. Toda, Janšo pač dejstva ne zanimajo.

Tudi pobiranje zaslug za osamosvajanje mi ni všeč, ker sam Pučnik, Janša, Bavčar, Peterle, Oman itd., zagotovo ne bi kaj veliko dosegli za pogajalsko mizo, predvsem zato, ker so bili nepoznani, kar pa seveda ne velja za Drnovška, Kučana, Stanovnika, Bučarja itd. S skupnimi močmi jim je uspelo. Še posebej so se izkazale pogajalske sposobnosti Janeza Drnovška na Brionih, kjer so sprejeli Brionsko deklaracijo, ki je končala 10 dnevno vojno – tam je bil glavni pogajalec prav Drnovšek, ki je imel velike veze in poznanstva v SFRJ. Tudi trditve, da brez DEMOS-a ne bi bilo osamosvojitve je tudi za lase privlečena, kajti po plebiscitu leta 1990 je bilo jasno, da bomo bili samostojni, in če imaš za sabo ljudstvo praktično ni ovir. Tudi ko so sprejemali ustavo so izrecno napisali člen, da si ne bo nobeden lastil zasluge za osamosvojitev, zato, ker je bilo to delo vseh Slovenk in Slovencev – ne samo političnega vodstva. Prav TO, miličniki, civilisti, reševalci in zdravniki so bili na terenu, oni so bili “kanon futer”, to so ljudje, ki so zaslužni v prvi vrsti, šele nato politiki, ki so se skrivali v kleti Cankarjevega doma!

Včerajšnja proslava ni bila nič posebnega, vsekakor dolgočasnejša od lanske, ki je med desničarji sprejela mnogo neodobravanja. No, saj vsaka stvar, ki se naredi v času levosredinske koalicije je kritizirana s strani desnice – pač, ne morejo iti iz svoje ideološke kože. Za nameček, pa desničarji pravijo, da Pahor razdvaja narod, toda saj ni on ustvaril Združenje za ohranitev vrednot osamosvajanja Slovenije. Pač pa Janša in Co., to so naredili zato, ker se oni čutijo, da so edini, ki so zaslužni za osamosvojitev, zato so pač v ta klub povabljeni večinoma samo desni politiki, tudi tisti, ki jih začasa osamosvajanje niti v Sloveniji ni bilo (Bajuk, recimo). Toda to je spet ideološko. Desnica že 20 let piše svojo zgodovino. Glavna propagantorka te zgodovine pa je Grozovita Šunder (Rosvita Pesek, op.p.), ki je pred časom nekje dejala na nekem seminarju, da sta za osamosvojitev največ zaslužna le dva človeka – Jože Pučnik in Janez Janša. Pučnik je desnici kot Ronald Regan republikancem, idol Ivana Janše, pa čeprav se v poznejših časih nista nikoli marala. Šele po Pučnikovi smrti je Janša spremenil ime stranke. Sicer pa, Pučnik je za desničarje alfa in omega osamosvajanja, potrebno je priznati, da je Pučnik odigral pomembno vlogo pri osamosvajanju in demokratizaciji Slovenija, o tem ni dvoma, toda njegova vloga ni bila nič večja od Kučanove ali Drnovškove. Vedno, ko vprašam kakšnega desničarja, kaj je Pučnik tako pomembnega ali velikega naredil v osamosvojitvi, mi nobeden ne zna odgovoriti, ali pa mi pove posplošen odgovor brez konkretnih informacij.

Tudi Ertlu ne more nobeden zanikati njegove vloge v osamosvojitvi, pa tudi nobeden mu je ni – niti SDS ne! Za njih njegova vloga pri osamosvajanju nikoli ni bila sporna, vendar so njegovo odlikovanje izkoristili tako, kot da predsednik države odlikuje človeka, ki je v bivši SFRJ igral vidnejšo vlogo, bil je predsednik SZDL, katerega član v 80-ih je bil tudi Ivan Janša, toda to za njih ni pomembno! Pač, izkoristili so priložnost in naredili medijsko afero, ki so jo ljudje in mediji seveda zagrabili in jo napihnili. Ker če bi bili mediji in javnost nepristranski in razumni, bi poleg Ertlove vloge v SZDL, obsodili tudi Janševo vlogo v SZDL. Vendar, kot sem spoznal, je Janši vse odpuščeno; tudi to, da je bil v ZKS, ZSMS, SZDL in še kje, zakaj, mi ni jasno. Bil je del totalitarnega režima, del zločina, če hočete, toda njemu se vse odpusti. Zanimivo, toda dvojna merila in dvojna morala pri desničarji in SDS, NSi in SLS je pač nekaj normalnega in vsakdanjega! Ertel je bil ključna figura pri preprečevanju srbskih mitingov resnice v Sloveniji! To je dejstvo. Toda, desničarskim osamosvojiteljev gre v nos, ker jih javnost ne dojema kot edine prave osamosvojitelje nočejo, da bi še kdo dobil zasluge za osamosvojitev, to je po njihovem mnenju rezervirano samo za njih. Vsak, ki ni njihov, torej desen, si ne sme zaslužiti niti malo zaslug, zato so tudi v zadnjem času izdali ogromno knjig (Veleizdaja Slovenija, Predsednikovo simbolno odlikovanje zločina, od Partije do Patrije itd.) v založbi, ki izdaja tudi revijo Demokracija.

Na včerajšnji proslavi so bili tudi prisotni tudi samooklicani domoljubi, sedaj ne vem točno, kdo so bili ali Tukaj je Slovenija ali Hervardi, tudi ni važno, v osnovi sta enaki. Hervardi mogoče delujejo bolj diskretno, toda ne veliko. V glavnem, včeraj so vseskozi motili predstavo in tako pokazali, da jim ni mar za Slovenijo, ker ne spoštujejo niti državne proslave ob dnevu državnosti.  Žalostno je to, za skupino ljudi, ki se imenuje domoljubna organizacija. No ja, jaz sem že davno ugotovil, da to niso pravi domoljubi, temveč, da imajo neko svojo agendo. Da si domoljub se ne rabiš včlaniti v skupine, ki nosijo črnega panterja za logotip, da si domoljub ne rabiš nositi majice za napisom Karantanija, da si domoljub ne rabiš potrditve s strani samooklicane domoljubne organizacije. Ne, vse to je nepomembno! Vse kar je pomembno je, da spoštuješ državo (ne glede katera politična opcija ji vlada), da ob praznikih izobesiš slovensko zastavo, da nosiš slovenske simbole, te, tu in zdaj – ne tiste iz 1000 let nazaj. Ali pa tudi tiste in 30 let nazaj! Edino kar šteje so današnji simboli Slovenije, in razni črni panterji, ki nimajo nobene veze s Slovenijo, niti s Karantanijo – da ne bo pomote! Vsa v srcu čutu ljubezen do svoje države in zato ne potrebuje članstva v raznih domoljubnih organizacijah, ki bolj kot nacionalno zavest razpihujejo sovraštvo do aktualne politike in drugačnim mislečim. Verjetno imajo kakšne svoje komplekse, mogoče hočejo celo kaj prikriti, mogoče svoje družinske korenine… kdo ve!

Še enkrat, vse najboljše Slovenija! Še na veliko let!

 • Share/Bookmark

Komentarji2 komentarjev

 1. stric Marč, dne 25.06.2011 22:29

  Pučnik in deloma desnica so se borili za idejo o odcepitvi Slovenije. Razmere v svetu in razmere v Jugoslaviji so ta korak omogočale. Pučnik se je zavedal zgodovinske priložnosti in z svojo gorečnostjo mobiliziral tudi druge. Seveda pa levica procesa ni zavirala in je posebno v zaključni fazi operacionalizacije osamosvojitve odigrala ključno vlogo za srečen razplet. Da pa si osamosvojitev lastijo posamezniki in iz tega pričakujejo osamosvojiteljsko rento, ni nič novega. Tudi leta 1945. je bilo tako.

 2. Blog Opozicija Norcem, dne 26.06.2011 11:28

  Res je, toda v osamosvojitveni vojni je bil narod bistveno bolj enoten, in ni bilo nekih določenih vidnih osamosvojiteljev. Brez Drnovška vojna v Sloveniji ne bi potekala samo 10 dni, temveč več, ker Pučnik, Janša, Bavčar…, so bili namreč proti Brionski dekleraciji, vendar so jo morali sprejeti, ker so vedeli, vsi so vedeli, da TO ne bi več dolgo zdržala pritiske in napade JNA – preprosto nismo imeli dovolj in pravega orožja. JNA bi nas lahko zravnala z zmeljo, s svojimi lovci bi lahko praktično zdrvnala Slovenijo z zmeljo. To je dejstvo. Imeli smo pogajalsko rečo. Brez Drnovška, Kučana, Stanovnika…, bi ‘osamocojitvena’ desnica težko izpeljala osamovojitev, oziroma bi zagotovo bilo bolj krvavo in bi mogoče tudi v Sloveniji imeli večletno vojno – tako kot na Hrvaškem ali Bosni.

  Pučnik je izkoristil priložnost, toda šele takrat ko je padel berlinski zid in je bilo očitno, da se bliža konec komunizma. Po plebescitu pa res niso imeli kaj zgubiti, ker je bil na roda za njimi!

  Ja, osamosvojiteljsko rento pričakujejo predvsem tako, da si s tem dobivajo glsove, toda je pa bistvena razlika med letoma 1991 in 1945. Namreč, leta 1991 ni bilo kolaboracije niti izdaje (no, če odštejemo nekaj visokih slovenskih častnikov v JNA, pa tudi nekatere izbrisane, seveda). Leta 1945 pa je, seveda, če si to mislil, pa so bili domobranci in partizani, slednji so zmagali, prvi pa so izdali Slovenijo in kolaborirali z nacisti in fačisti. Mislim, da je jasno, komu gredo tu zasluge za zmago. Seveda, lahko pa si mislil, da dolomitsko izjavo 1943, tiso pa bi bilo neke vrste lastninjene zaslug, toda bolj očitno je tisto, da so marsikateri po vojni, ki so se borili v NOB, zaradi nasprotovanje ZKJ praktično izgubili svoje pravice in borčevske penzije. Toda takrat se je vseeno vedelo, kdo je zmagovalec in kdo im zasluge, ker so bili ločeni tabori. Leta 1991 pa je bilo delo skupno, in praktično ne bi mogel izpostaviti najbolj zaslužne, ker drug brez drugega ne bi mogli speljati osamosvojitev! Lastninjene zaslug iz leta 1991 je veliko bolj neprimerno, še posebej, ker so takrat sprejeli člen ali dogovor, da si nobeden ne bo lastil zaslug! Eni so to hitro pozabili, še posebej, ko pride do volitev. Ta pojav je bolj očiten sedaj, kot pa je bil leta 1945.

  Pa še nekaj, ko je izšla 54. števila Nove revije nobeden od pisecev ni niti sanjal o samostojni Sloveniji, vsi so bili takrat še za konfederativno ureditev Jugoslavije, to je potrdil tudi Bučar, tudi Pučnik je bil najprej za to, šele v skrajni sili, če bodo primorani, pa bi bila druga možnost osamosvojitev Slovenije! Zaradi Miloševićevih dejanj (beri Velika Srbija), pa je na srečo prišlo do popolne osamosvojitve! Pučnik je svojo stranko ustvaril kot levo-sredinsko, šele ko je Janša prišel na čelo stranke jo leta 1993 začel postopoma obračati v skrajno desno, prav zaradi tega, da Pučnik ni imel najrajši! Zato jo je šele po njegovi smrti leta 2003 preimenoval!

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  Junij 2011
  P T S Č P S N
  « Maj   Jul »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930