Revija Demokracija – oziroma založba, ki jo izdaja in je v 41-odstotni lasti stranke SDS – je zoper izdala novo knjigo oziroma skupek dokumentov z naslovom Veleizdaja Slovenije, da pa ne bi nekdo pomislil na belogardistično izdajo iz 2. SV, ko so slovenski narod izdali in bratomorno vojno pričeli pripadniki vaških straž, domobrancev, MVAC, RKC itd., so avtorji, katerih poimensko nisem v knjigi nikjer zasledil, zraven dodali še Razorožitev TO (Teritorialne obrambe) v Maju 1990. Naj vas še spomnim, Plebiscit o Sloveniji je potekal  23. Decembra 1990. Knjiga je narejena v stilu prejšnjih: Od partije do Patrie, Predsednikovo odlikovanje zločina,… in še vrsto drugih.

Podnaslov knjige je Mati vseh orožarskih afer, toda jasno je, da to ni mati vseh afer, temveč sta pravi materi orožarskih afer: Preprodaja orožja Hrvaški in Bosni – »Depala vas«, ter seveda nakup Patrij. Prva se je dogajala v času, ko je bil Ivan Janša minister za obrambo, druga pa, ko je bil predsednik vlade. Toda, s tem, ko v SDS-u to afero imenujejo mati vseh orožarskih afer – to ime so mediji sicer nadeli prav tisti orožarski aferi, v kateri je bil domnevno vpleten Ivan Janša in njegovi kolegi. Kriva jim ni bila nikoli dokazana, kar gre verjetno pripisati Barbari Brezigar, ki je močno ovirala preiskavo, tako da preiskovali tudi niso mogli preiskati dva bančna računa v tujini, ki bi zagotovo pokazalo, kdo je krivec omenjene afere.

Zakaj so to v tej knjigi, avtorji slednje so verjetno kar v SDS, torej dali takšen podnaslov? Zato, ker hočejo s tem preusmerjati pozornost s prave orožarske afere, ki je danes zoper aktualna. Verjamem, da so imeli to knjigo že dalj časa pripravljeno, vendar so skrbno čakali na trenutek, ko jim bo prišla prav za objavo.

V knjigi je ogromno dokumentov, verjetno so v knjigi eni izmed tistih 30 tisoč kopij dokumentov, ki so jih v času vlade Janeza Janše in SDS nelegalno kopirali v arhivih RS. Ne gre za naključje.  Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo tisti dokumenti začeli prihajati na površje, in sedaj vidimo, da prihajajo na površje v obliki knjig, ki jih izdaja Demokracija. V Knjigi je še nekaj hvale na račun knjige Ivana Janše – Premiki in ostalih njegovih del; brez tega kakopak ne gre.

Osvežimo spomin, Beograd je po zmagi Demosa ukazal razorožitev TO, ukaz pa niso v celoti upoštevali, in so iz tega orožja oborožili TO RS, očitno ga je še vedno tako veliko ostalo, da se je potem lahko zgodila Depala vas.

Seveda knjiga je v osnovi narejena, da diskreditira in širi neresnice oziroma polresnice s ščepcem zavajanja s primesem populizma, glavni akterji pa niso nihče drugi, kot stalni nastopajoči SDS zgodbic teorij zarote: Milan Kučan, Tomaž Ertel, Janez Stanovnik, Miran Potrč , UDBA itd. Kljub temu,da je knjiga sestavljena iz dokumentov, to še ne zagotavlja njene kredibilnosti, kot vemo, se je SDS prav nedolgo nazaj ujela v svojo past ponarejanja dokumentov, in kaj drugače ni pričakovati tudi tukaj. Če imaš na razpolago recimo 100 dokumentov, ni noben problem iz teh izluščiti 30 dokumentov, ki bi kazale slabo luč na svoje politične nasprotnike, ostalih 70, ki pa bi razčistile celotno dogajanje, pa se preprosto ne objavi. Temu bi jaz rekel selekcija krivde.

Knjiga je sicer narejena tako, da v zavajaj bralca, ki išče objektivne in kredibilne vire iz časa osamosvajanja Slovenija, ob enem pa je narejena tako, da se afera Depala vas ob njej zdi mala malica. Kot sem že dejal, preusmerjanje pozornosti. Dokumenti so iztrgani iz konteksta.

V SDS se že od 90ih let postopoma prilaščajo vse zasluge za osamosvojitev Slovenije, medtem ko vse ostale prikažejo kot nasprotnike osamosvojitvi in zaviralce. V SDS nočejo, da bi se osamosvojitev smatrala kot zasluge tako levice kot desnice, temveč le in samo desnice. Toda, dejstvo je, da brez Janeza Drnovška, ki je bil eden glavnih pogajalcev s predstavniki agresorja JNA in Srbijo, s svojimi vezami je uspel prispevati, da je vojna v Sloveniji trajala samo 10 dni s tako malo žrtvami – njegova pogajanja na Brionih so bili ključnega pomena! Pučnik ni imel pogajalskih sposobnosti, še manj Peterle, Janša pa je tako ali pa tako razred zase. Milan Kučan in Co. so zapustili 14. Kongres ZKJ, to je bil prvi uradni korak k spremembam – takrat se je začelo. Namreč pred tem so vsi upali na konfederativno ureditev Jugoslavije, tako Pučnik, Bučar in ostali. Nobeden ni imel takrat v mislih – gremo takoj na osamosvojitev. Še ko so pisali 54. številko Nove revije avtorji niso niti sanjali o samostojni Sloveniji, tako je rekel France Bučar! Toda, začelo se je po plebiscitu, ki so ga prvi predlagali v Žakljevi Socialisti(!!!), vendar ga je Demos najprej zavrnil, ker niso bili prepričani,da ga je možno varno izpeljati, da ni pravi čas! Torej, nekatere je bilo strah, in to ravno tiste, ki se danes najbolj tolčejo po ramenih. No, po plebiscitu, ko je bil znan rezultat, ko so vsi vedeli, da je narod za samostojno državo, potem te nič ne ustavi – vsak, ki ima podporo javnosti je zmnožen izpeljati stvari, v našem primeru osamosvojitev. Takrat je bil Demos, lahko bi bil tudi drug! To, kar nekateri pravijo danes, da brez Demosa ne bi bilo Slovenije, je daleč od resnice, kajti jaz pravim, če ne bi bilo Plebiscita.

Tudi Tomaž Ertel je igral pomembno vlogo, ker je preprečil srbske mitinge resnice, če bi se le-ti dejansko zgodilo, bi bila situacija čisto drugačna – na slabše, seveda! Toda, po SDSovem mnenju si le ena stran zasluži zasluge, četudi so takrat, ko so sprejemali ustavo, sprejeli sklep, da si ne bo nobeden lastil zaslug.

Brez enotnosti in skupnega dela nam ne bi uspelo! Pozicija je potrebovala opozicijo, tako kot je opozicija potrebovala pozicijo oziroma Demosovo vlado. Če bi v osamosvojitvi samostojno vse odigrala Demos, težko verjetno, če bi vojna v SLO potekala samo 10 dni..

Do volitev 2012 pričakujem še ene 2-5 podobnih knjig, še nekaj pa jih bo izdal Študijski center za narodno spravo, oziroma bolje povedano: Študijski center za rehabilitacijo izdajalcev ter omadeževanje NOB in zmagovalcev 2. SV (ZDA, Anglija, SZ, Jugoslavija…).

Veleizdaja v pravem pomenu besede se je sicer zgodila v 2. SV, ko so nekateri Slovenci pristopili na naci-fašistično stran, od njih prejemali plačo in oborožitev ter se priključili v pomožne policijske enote v Sloveniji (domobranci, črna roka, MVAC, vaške straže…), ter s tem izdale Slovenijo, začeli bratomorno vojno in vojno nad svojim narodom. To je daleč največji in najbolj nemoralen zločin kar jih je možno – povojni poboji izdajalcev se skrije proti izdaji, zaradi katere je umrlo 35 000 partizanov, 12 000 slovenskih civilistov v koncentracijskih taboriščih, 6000 civilistov so domobranci in nacisti pobili družno 1800 civilistov pa še domobranci sami! Več deset tisoč ljudi je bilo izgnanih iz Slovenije itd., k temu je botrovala tudi Hacinova policija! Na koncu, po vojni, pa je zaradi izdaje in zaradi škofa Rožmana, ki je novačil in bil iniciator vaških straž in domobranstva, umrlo še 15 000 vojakov domobranstva, četnikov in ustašev ter še 1000 civilistov. Vse to je krivda izdaje in cerkvenih klerikov, ki so nato svoje ovčice pustili obdane s komunizmom, medtem ko so sami pobegnili v Argentino in ZDA, kamor je zbežal Rožman! Prav zaradi tega, ker je izdal svoje križarske bojevnike, bojevnike za vero in boga, mu tudi takratni papež ni dovolil obiskati Vatikana! Si predstavljate? Papež je med drugimi sprejel in obiskal tudi Tita in Castra, toda ni hotel sprejeti svojega škofa? Že potem se ve, da je nekaj bilo hudo narobe!

 • Share/Bookmark

Komentarji5 komentarjev

 1. stric Marč, dne 19.05.2011 19:36

  Star in preiskušen recept je : Primite tatu!”,ko se tat dere in kaže na druge. Janša si ne želi zbleditve aureole osamosvojitelja, ko mu levica z širitvijo procesa osamosvajanja tako časovno kot z delžniki jemlje svetlobo.
  Je pa čas, da osvoboditev in osamosvojitev umaknemo iz političnega boja, ker to samo razdvaja narod. No , morda pa ravno za to ne.

 2. Elija, dne 28.05.2011 09:16

  In to naj bi bil nepristranski komentar enega “intelektualca” ?
  Oooooo , saj je vse rdeče !

 3. Blog Opozicija Norcem, dne 10.07.2011 10:17

  Ni čisto nepristranski komentar, nikjer ne trdim, da sem nepristranski, sem pa objektiven. Kučan ima več zaslug za osamosvojitev Slovenije kot pa Janša in Pučnik skupaj! In to gre v nos pomladnim strankam!

 4. Blog Opozicija Norcem, dne 10.07.2011 10:19

  stric Marč, ja razdvajan narod, in v tem je biznis oziroma nabiranje političnih točk! Poglej koliko časa se vleče že razdvajanje iz 2. SV, prav toliko pa se bo vleklo tudi razdvajanje iz osamosvojitvene vojne! Na žalost!

 5. TAŠA, dne 15.01.2012 22:43

  Žal nisem zasledila avtorja besedila,drugače bi to bilo namenjeno direktno nanj, ampak ga razumem zakaj se zaradi vseh dnomnev v besedilu ne zeli izpostavljati. Bi pa vam zelo predlagala, da v resnici preberete tiste zgodovinske knjige, ki jih sami predlagate…bi se naučili veliko novega, kar vam je zdaj prikrajšano ker še vedno verjamete komunistom in njihovim lepim pravljicam o golem otoku-verjetno mislite, da so tja šli na počitnice, ne??!
  Posebej bi vam predlagala, da si vsaj preberete odseke iz strani SDS, da bi v vašem “dokumentu” vsaj lahko citirali stran, veste: dan, čas, letnica….Dajte se no malo potrudit, če že nekaj zagovarjate…
  Brez datumov ni nič! Aja, saj to je to ne?!Nič nimate, samo “solato”?????
  SDS jih ma, IMA DATUME, ČASE LETNICE IN TOČNO JE POJASNJENO IN DOKUMENTIRANO, KDAJ, KJE, IN KAKO SE JE VELEIZDAJA TO. SLOVENSKE VOJSKE LETA 1990 ZGODILA. Vi pa govorite samo o “solati”, ki je bila,je, pa še vedno bo, če bojo “bivši komunisti” gor.
  Kako to , da nimate vi nič z datumi podprto?!Obešate se na zgodovino v razmaku 50let. Zelo mešate “solato” in “sveže pomladno cvetje”.

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  Maj 2011
  P T S Č P S N
  « Feb   Jun »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031