Kriza v Evropi je še vedno prisotna, delavci v gospodarstvu izgubljajo delovna mesta, navkjub temu, da se je minimalno plača v začetku leta zvišala za 100 € NETO, je to še vedno premalo, da bi lahko delavci normalno živeli. Na kratko, zasebni sektor oziroma konkretno gospodarstvo se vedno trudi za preživetje, medtem ko uslužbenci javnega sektorja uživajo zagotovljeno službo in delovno mesto, redno plačo iz davkoplačevalskega denarja, z dolgimi odmori, številnimi neefektivnimi nadurami  ter nenadzorovanim delom. V javnem sektorju se navkljub hudi finančni krizi cedita mleko in med, in jasno je, da se bodo uslužbenci za te privilegije potegovali. V razvitem svetu je v navadi, da plača javnega sektorja sledi plači zasebnega sektorja, pri nas pa je ravno obratno, plača v javnem sektorju, v katerem je mnogo preveč zaposlenih, močno prehiteva plače v gospodarstvu, in to za normalno delovanje države nikakor ni v redu!

Vlada je zato sprejela zakon, ki bo urejal nadure v javnem sektorju, in ker imajo največ nadur v zdravstvu, so seveda zdravniki najbolj agresivni in proti temu zakonu. Naj spomnimo, Janševa vlada je sprejela zakon, ki javnemu sektorju zagotavljal še večje plače in še večjo izkoriščevanje davkoplačevalskega denarja, samo zato, da bi si pridobil glasove za volite. Pred tem je bilo, da se nadure v javnem sektorju delijo na efektivne in neefektivne, ker je jasno, da zdravnik, ki dežura ne dela vedno in se zna zgoditi, da lahko ta čas zija v »luft«. Janševa vlada je naredila, da se v javnem sektorju po novem štejejo tudi neefektivne ure ter se s tem zviša plača. Zdravniki, delajo tudi po več 350 ur na mesec, po tem se sprašujem, kako jim sploh ostane časa za družino in prosti čas – toda resnica je drugje, zdravniki dejansko ne delajo efektivno 350 ur, pač pa mogoče le pol vseh nadur. Zdravstveni uslužbenci so izkoriščali zakon, ki jim je to dopuščal. Namreč, več zdravnikov se je prijavilo za dežurstvo, vendar dejansko jih je dežuralo zelo malo zdravnikov, ostali, ki so »dežurali« pa so bili doma navidezno »pripravljeni« na urgenten klic. To je le eden izmed načinov, kako so izkoriščali zakon in služili mastne denarce. Baje so lahko v eni noči zaslužili tudi 1000 € nadur! Noben človek ne bi moral zdržati tolikšno število ur, če bi seveda delal efektivno veš ta čas, če pa ne, je pa zgodba bistveno drugačna.

Zdravniško osebje je reklo, da bodo delali samo 8 ur dnevno ter maksimalno 20 nadur mesečno, kakor govori zakon. Ob tem so pa rekli, da bo zaradi tega trpelo redno delo, kar meni osebno ni čisto jasno, kajti saj ne dodo delali nadur, redno bodo morali pa še vedno delati,  tako da tega izreka ne razumem čisto dobro. Kako bo treplo REDNO DELO, če ne delaš nadure? Če ne delaš v rednem času, še razumem, toda to… Seveda, gre za grožnjo in nič drugega. Zdravniki se namreč bojijo, da če ne bodo delali nadur (seveda, kirurgi so druga stvar, oni bi morali biti več plačani po defaltu, ker operacije se namreč zavlečejo – jaz govorim predvsem za osebne zdravnike!), da bodo obiskovalci zdravstvenih domov ali bolnišnic videli, da tudi brez njihovih nadur vse potrka gladko, razen seveda, če ne bodo zdravniki namerno sabotirali svoje redno delo, potem pa bo redno delo trpelo! Da bodo zdravniki dokazali neustreznost zakona, so se odločili, da bodo šli na belo stavko, kjer bodo delali še manj kakor je predvideno v rednem delu in zakonu, potem pa bo res moteno redno delo, vendar ne zaradi nadur temveč samo zaradi bele stavke! Ko bodo vrste med belo stavko, pa bodo rekli, poglejte, če ne delamo nadur, kako je! Ne morejo imeti zdravniki tako visoke plače pa pika, največje plače nasploh v Sloveniji imajo direktorju zdravstvenih ustanov! Jah, jasno,  saj je davkoplačevalska blagajna vreča brez dna!

Potrebno se je malce zamisliti nad izsiljevanjem javnega sektorja, še posebej zdravnikov, kateri marsikdo ne opravlja svojega dela tako kot mora in marsikatera bolezen se jim izmuzne! Pri nas imamo zdravnika, ki vsakemu pacientu reče, malo čajčka in lekadolčka pa bo vse v redu, pacient pa je imel krvavitev v požiravnik – kar je smrtno nevarno in lekadolček zagotovo ne bi rešil! Problem je, ker najbolj glasni so tisti zdravniki ali zdravnice, ki najmanj delajo in najbolj izkoriščajo zakon Janševe vlade, medtem ko tisti, ki pošteno delajo pa niso tako glasni. Vedno je tako! Vse je odvisno od zasebnega sektorja in gospodarstva ter delavcev, koliko časa bodo še prenašali izsiljevanja, izmišljevanja in preseravanja javnega sektorja!

Uporabnik ResIpsaLoquitur je v komentarju na RTV SLO lepo in korektno zapisal sledeče: ” Zdravniški poklic pač ni poklic, v katerem bi se lahko borili za plače s stavko, ampak je to potrebno delati skozi pogajanja in druge mehanizme, kakršni so na voljo tudi vsem drugim. Zdravniki preprosto ne bi smeli stavkati, zavračati dela, nasprotno, dokler je še kje kdo, ki je nujno potreben pomoči, mu morajo pomoč nuditi, najsi bo v primeru nesreče na cesti, ko lahko sploh niso v službi, še toliko bolj pa v okviru javne zdravstvene službe. Tako kot ne smejo tovornjakarji zapreti cest, policisti nehati skrbeti za javni red in mir, gasilci ne reči, ne gremo gasit, zaposleni v elektrogospodarstvu potopiti države v mrk… Nekatere javne službe so pač take, da je preprosto nelegitimno boriti se za svoje pravice na račun nedolžnih ljudi, na račun svobode, premoženja, dela in še posebej, kot v primeru zdravnjkov, zdravja in celo, kot pravi dr. Kenda, življenj njihovih pacientov . Kaj naj potem rečejo pazniki v zaporih? Bomo pa izpustili vse zapornike, najprej morilce in nasilneže? To preprosto ne gre. In najprej se poslužiti nelegitimnih načinov sindikalnega boja, potem pa reči, ljudje bodo umirali, je preprosto cinizem brez primere. Prav vsak umrli bo šel direktno na vest zdravnika, ki mu je odklonil zdravstveno pomoč, ker zdravniški poklic pač ni samo poklic, ampak je tudi poslanstvo, etika. Pa se na koncu koncev čisto strinjam, da so plače zdravnikov komaj primerne, ampak niso nič slabše kot plače tožilcev, učiteljev, mnogih državnih uradnikov, večine kulturnikov… In res žalostno je, da se zdravniki v javnem zdravstvu, spuščajo na nivo tovornjakarjev, da “zapirajo ceste”, onemogočajo dostop do zdravstvenih storitev, da jih njihovo poslanstvo zanima še samo kot biznis, posebej ker nikomur v javnem sektorju ne gre bolje kot njim.”

 • Share/Bookmark

Komentarji10 komentarjev

 1. spookymulder, dne 6.08.2010 02:05
  spookymulder

  Na žalost očitno ne poznaš bistva problema in tako kot ministrstvo in vlada vso krivdo vališ na t.i. neefektivne ure dežurstva v pripravljenosti. Toda srž problema je veliko večji in utegne ne glede na ravnanje zdravnikov v prihodnosti resno ogroziti javno zdravstvo. Glavna težava je namreč v pomanjkanju zdravnikov, ki se vleče že več desetletij in za katerega vsi v bistvu vemo, pa vendar ne opazimo, kako se to odraža v praksi. Praksa je na žalost taka, da morajo zdravniki z nenormalnim dežuranjem pokrivati ta manjko, tudi za ceno kvalitete lastnega zdravja, da o kvaliteti družinskega življenja niti ne govorimo.

  Jasno, kot v vsakem sistemu imaš tudi med zdravniki posameznike, ki kvaliteto življenja merijo zgolj v zasluženem denarju, toda večina zdravnikov bi se z veseljem odpovedala velikemu številu dežurstev in zaživelo normalno življenje vsakdanjega državljana z običajnim delavnim časom. A to seveda zaradi narave poklica ne gre, saj mora zdravstvena oskrba potekati nepretrgoma, na žalost že dolga leta s pomočjo prekomernega, toda nehotenega zdravniškega dežuranja.

  In ravno zato je prišlo do paradoksa, da se redno delo pokriva s pomočjo dežurstev, ker za izvršitev programa v rednem delu preprosto primanjkuje zdravnikov. Če se sedaj ukine dežurstva, bo trpel tudi tisti del rednega dela, ki ga sedaj pokriva dežurstvo. To je vsa skrivnost zastavljene dileme.

  Kaj torej vlada sporoča zdravikom z načrtovanim znižanjem plačila dežurstev? Ne samo, da se bi morali zdravniki še naprej prekomerno razdajati, sedaj naj bi to počeli v neke vrste fevdalnem, da ne rečem sužnjelastniškem plačilnem razmerju?!? Jasno je, da potem zdravnikom zavre, ko se jim poleg vsega še očita, da bodo z uporom proti temu ogrožali bolnike. Nasprotno, potrebno je reči bobu bob in če vlada ne razume bistvo problema in v dežuranju vidi zgolj izkoriščanje pogoltnih zdravnikov, potem je edino logično, da se zdravniki temu dežurstvu odpovejo.

  In dajmo še malo pogledati to famozno dežurstvo v pripravljenosti. Je res tako fino, če moraš biti 24 ur na dan vedno pripravljen biti na klic in po potrebi takoj odivjati v bolnišnico, da boš nekomu rešil življenje? Tudi zdravnik v pripravljenosti namreč ne more oditi nekam na drug konec Slovenije z družino na izlet, temveč mora biti v relativni bližini bolnišnice, če ga potrebujejo. In ja, včasih imajo zdravniki v pripravljenosti pač srečo in nimajo veliko dela (čeprav se praktično ne zgodi, da ne bi imel čisto nobenega klica), drugič pa morda nabašejo na dan, ko morajo cel nad preždeti v bolnišnici. Tako kot morda nek uradnik v službi včasih nima skoraj nobnega dela, spet drugič pa se mu meša od naporov. Ali pa delavec na cesti, ki mora morda enkrat cel dan pod žgočim soncem kopati jarek, spet drugič pa zgolj z bagarjem preklada kupe peska. Naj torej začnemo vse delo plačevati po trenutni efektivnosti in ne več po tem, če je na koncu delo dobro opravljeno? Drži, zdravniki, ki slabo dežurajo in delajo napake, si zalužijo manjšo plačo, da pa bi z manjšim plačilom dežurstva kaznovali dobrega zdravnika samo zato, ker morda kakšno uro ni imel dela, spet drugo uro pa je moral naenkrat reševati več življenj, je skrajno neodgovorno do porabnikov tega sistema, torej pacientov.

  Sicer pa, zadnjič je bila objavljena lestvica zdravnikov, ki so največ zaslužili z dežurstvi. Kdo je bil na njej? Kirurgi in anesteziologi ter en nevrolog. Torej ravno tisti specialisti, ki dejansko morajo biti največ v pripravljenosti, da lahko zagotavljajo redno in neprekinjeno zdravstveno oskrbo, ki največ garajo in ki jih najbolj primanjkuje …

  A na žalost naša vrla vlada problemov ne obravnava na ravni človeka, temveč ima v glavi zgolj številke, s katerimi se na papirju dejansko da žonglirati, v realnem življenju pa je potrebno videti bistvo problema, da se ga lahko lotiš reševati kvalitetno in na dolgi rok, ne pa z nekimi udarniškimi akcijami na horuk.

 2. Blog Opozicija Norcem, dne 6.08.2010 02:39

  Zdravniki ne rabijo delati nadur, za to se odločijo sami in to je njihova stvar. Lepo bi bilo, da se loči efektivne in neefektivne nadure. Ne moreš biti plačan, da delaš ničesar. Kar se tiče držurstev, problem je, če rabijo enega dežurnega, se jih za dežuranje prijavi več kot eden, in prav vsi dežurajo – doma seveda. Problem je, ker se zmenijo, če bo kaj takega pokliči tegale, ko bo doma pripravljen, mi pa bomo samo navidezno dežurali in dobivali plačo, potem pa se bomo zamenjalo. Problem je, ker so zdravniki nadure močno izkoriščevali. Zakaj delajo zdravniki toliko nadur, če ne zaradi denarja? Vsi tarnajo, kako nič ne vidijo družine, da morajo samo delati, sedaj ko pa ne rabijo delati, je pa spet vse narobe. Naj delajo tako kot je po zakonu, 40 ur in 20 nadur na mesec. Ja, saj sem rekel, kirurge jaz v tem ne bi upošteval, jaz govorim predvsem za spolšne zdravnike, ki izkoriščajo vse to…mogoče bi moralo biti za kirurge posebej zakon… največje probleme jaz vidim v splošnih zdravniki – še najman v kirurhig. Vseeno, mene moti, ker delavec mora za svojih 700 € močno delati, medtem ko nekateri v javnem sektorju ne rabijo skoraj nič ali zelo malo. Delavec ko dela nadure jih mora delati na polno, ker sicer delodajalec ne bo zadovolje in lahko delavec izgubi službo; v javnem sektorju tega problema ali bojazni ne poznajo!

 3. Blog Opozicija Norcem, dne 6.08.2010 02:46

  Minister Marušič se namreč zavzema za racionalizacijo števila in vrednotenje posameznih dežurnih mest, in sicer tako, da “dežurstva ne bi bila plačana glede na plačilni razred dežurnega zdravnika, ampak po svoji dejanski zahtevnosti”, ponavljajo na ministrstvu.

  Jaz mu to dam čisto prav – zakaj bi vsi dobili enako plačilo, če pa nekdo opravlja bolj težje in pomebnejšo delo!

 4. bojana, dne 6.08.2010 08:37

  Zdravnikovo delo je težko, vendar ne za vse. Nekateri res prespijo dežurstva in so enako plačani kot tisti ki delajo celo noč. Minister Marušič ima prav in upam, da bo tudi uspel. Enako bi se lahko v javnem sektorju pritožili tudi drugi, npr.medicinske sestre,policaji,gasilci itd.
  Kakšno “srce” ima zdravnik, ki celo noč prespi in je enako plačan kot tisti, ki celo noč dela. To naj se raje vprašajo. Menim, da so proti temu zakonu samo tisti, ki v dežurstu delajo malo ali pa nič.

 5. NoMercy, dne 6.08.2010 08:46

  saj župniki tudi delajo 24/7 v korist ljudi, torej bi lahko zdravniki bili na istem režimu, plačani, pa kolikor prejemnik pomoči oceni storitev :P

 6. Rado, dne 6.08.2010 10:30
  Rado

  “da ne rečem sužnjelastniškem plačilnem razmerju”

  He, he, Spoky, kakšne mečeš ven. Zdravniki so še edini gospodje, ki jim nihče nič ne more (zbornica). Pa glede plač (Fides).

  “Praksa je na žalost taka, da morajo zdravniki z nenormalnim dežuranjem pokrivati ta manjko, tudi za ceno kvalitete lastnega zdravja”

  Vprašaj kakšno medicinsko sestro, koliko zdravniki med dežurstvi zares delajo, pa potem napiši novo repliko. Da se ne boš smešil vsevprek. Kar se pa ogroženosti njihovega zdravja tiče, so pa na boljšem kot večina državljanov – imajo namreč 24 urni dostop do zdravnika – vse dni v letu!

 7. ana, dne 6.08.2010 11:22

  Res je, da zdravnikov primanjkuje. Ampak to je druga zgodba.
  Tudi o zdravniški etiki ni treba izgubljati besed.
  Kar se pa dežurstev tiče – g. Marušič,hvala da ste dregnili v ta osir.
  In sevede častna tistim zdravnikom, ki dejansko dežurajo in se zavedajo svojega poslanstva.
  Nikoli mi ne bo jasno od kod direktorjem ZD toliko nadur, da pridelajo take zaslužke.
  Vendar bi bil potreben še kakšen plačni prepih v javnem sektorju, kaj ?!

 8. nevenka, dne 6.08.2010 11:34
  nevenka

  Predvsem rabijo nadzor učinkovitosti, torej dejansko orpavljenega dela. Ne pa da je prazna čakalnica, zdravnika od nikoder, ti pa ves bolan, tri ure brez vsake pomoči, da bi petkrat lahko postal pokojnik vmes. Zrdavnik pa je uredno ordiniral tu, v resnici pa ne vem kje.

 9. spookyMulder, dne 6.08.2010 17:23

  @Blog Opozicija Norcem:

  Res je, da se formalno zdravniki lahko sami odločajo, če bodo dežurali več ali manj (povsem se dežurstvom tako ali tako ne morejo odpovedati), toda praksa je takšna, da so zaradi pomanjkanja zdravnikov in izpolnjevanja programa dobesedno prisiljeni dežurati več, kot določa zakon. Ironično je, da se ljudje tako radi zmrdujejo nad zdravniki, kako v bistvu že njihovo poslanstvo zahteva, da se za bolnika razdajajo brez vprašanj in pogojev, čeprav to dejansko sedaj že počnejo, ko morajo sprejemati dodatna dežurstva, da pokrijejo celoten urnik in program bolnic. Da se sedaj od zdravnikov zahteva, da poleg razdajanja svojega časa postanejo še sužnji z mezdo namesto plačila, pa je cinizem brez primere.

  Dobro, če se že gremo ločevanje efektivnih od neefektivnih ur, pa dajmo vsem delavcem v javnem in zasebnem sektorju za glavo postaviti kamero, ki bo ves čas snemala, kaj in koliko delajo. Ups, na kosilu ste se zadržali 10 minut več, kot je bilo predvideno – zmanjšana plača. Aha, včeraj ste v službo prejeli zasebni klic, zato vam bomo primerno zmanjšali plačo za zapravljen čas. Škoda, ker podjetje ni imelo dovolj naročil in niste mogli delati s svojo polno kapaciteto, boste konec meseca prejeli samo polovico plače. Je torej tak sistem boljši? Da ni važna končna kvaliteta, temveč trenutna kvantiteta? Morda res, je pa to povsem nečloveški. A na žalost je očitno točno to naša prihodnost – da bomo postali roboti, s točno določenim programom od rojstva do smrti.

  Ne trdim, da nekateri zdravniki nadur in dežuranja v pripravljenosti nekateri niso izkoriščali, toda tega se ne loti popravljati tako, da lopneš po vseh zdravnikih z znižanjem vrednotenja vseh dežurstev, temveč da se lotiš odpravljanja anomalij tam, kjer nastajajo. Toda vlada se je zaradi nerazumevanja problema lotila težave reševati kot mešanica Superhika in Robina Hooda – malim ljudem želi pomagati tako, da jim vzame kar malega še imajo, ker bodo na ta način trpeli tudi bogati, ki ne bodo več mogli nikjer vzeti. Izprijena logika brez kocepta, ki pa se na žalost ne odpira zgolj v zdravstvu, temveč vlada na tak način “rešuje” tudi anomalije študentskega dela, pokojninske reforme, davka na nepremičnine.

  Ampak če se vrnemo k zdravnikom … dobro, pa naj bodo dežurstva po zakonu v določenem številu ur … a s tem seveda ne bi omejili zgolj plače zdravnikom, temveč bi amputirali normlano oskrbo bolnikov, ki jo zaradi pomanjkanja zdravnikov sedaj rešujejo prav z dežurstvi. Verjemite, zdravniki bi bili osebno zelo zadovoljni, če bi bilo potrebno manj dežurati, ker razen redkih izjem, ki potrjujejo pravilo, večina ne dežura zgolj zaradi denarja, temveč izključno zaradi pomoči bolnikom, da se lahko z nadurami pokrije napake sistema, ki je dolga leta ignoriral kronično pomanjkanje zdravnikov. In ravno to je mislil Kenda, ko je govoril o ogroženosti bolnikov – ne kot grožnjo, temveč kot dejstvo, pred katero je vlada postavila zdravnike, paciente in celoten sistem, ker želi na horuk odpraviti nekatere plačne anomalije, vendar gre reševati problem brez dogovora z zdravniki, ki bi bil nujno potreben zaradi neizogine reforme sistema nadur in dežuranja, ker preprosto brez tega naš sistem s trenutno omejenim številom zdravnikov ne more nuditi popolne preskrbe bolnikom, ne glede na to, kako bi poskušali povečati servilnost zdravnikov (razen seveda, če si ne želimo, da bi se pacienti obravnavali samo še kot številke, brez nekega pristnega osebnega kontakta in zavzemanja zdravnikov).

  Ko torej razni ResIpsaLoquitur-ji pridigajo o zdravniškem poslanstvu in etiki, bi bilo korektno povedati, da se večina zdravnikov prav zaradi nehotenih prekomernih dežurstev nenormalno razdaja za bolnike in da je razvrednotenja njihovega dela z nižanjem plačila dežurstev grda klofuta, ki mislim, da si je ne bi dovolil noben normlane človek v svobodnem svetu. In tako ali tako zdravniki do sedaj še Z NOBENO stavko neposredno ogrožali zdravja bolnikov, ne more pa se zdravnikov obtožiti nemoralnosti, če se zaradi neživljenskosti vladnih ukrepov ne bi več mogli v taki meri psovečati bolnikom in svojemu poklicu, kot bi se sicer lahko in kot bi si želeli zaradi pomoči bolnikom.

  In kot že rečeno, marca letos je bil objavljen seznam desetih najvišjih izplačil dežurstev v UKC in med temi je bilo pet anesteziologov, štirje kirurgi in en nevrolog. Nobenih splošnih zdravnikov!

  Je pa lepo slišati Ministra Marušiča, da se zavzema za racionalizacijo števila in vrednotenje posameznih dežurnih mest, a tega z aktualnim predlogom/ultimatom znižanja vrednosti dežurstev vsem zdravnikom pač ne počne, mar ne? Ne, nasprotno, za izkoriščanje sistema manjšine bo kaznovana vsa povsem poštena in delavna večina!!!

  @Rado:

  Aha, zanimivo, ti torej verjameš informacijam tipa “rekla, kazala”. Lepo! Toliko o smešenju samega sebe! Ampak veš kaj, prepričan sem, da če delaš v kakšnem večjem kolektivu, kjer imaš pod sabo kakšne podrejene ljudi, ki prejemajo manjšo plačo kot ti, sem prepričan, da se med njimi najdejo taki, ki bodo zatrdili, da ne delaš prav dosti, da tako ali tako oni postorijo vse delo zate in da si takega plačila v bistvu ne zaslužiš. Upravičeno? je že tako, da se podrejeni vedno pritožujejo čez svoje šefe. Realnost pa je seveda nekoliko drugačna od govoric.

  @nevenka:

  Lahko, da je v primeru, ki ga navajaš, res šlo za nevestno delo, možno pa je seveda tudi to, da je moral zaradi pomanjkanja zdravnikov preprosto premalo osebja in je moral tisti zdravnik, na katerega se je čakalo na teren ali pa je zdravil kakšen urgentni primer. Na žalost je to vse bolj pogosta praksa, sploh izven urbanih območij, kjer morajo zdravniki pokrivati velika območja in ko gredo na teren zaradi kakšne nesreče, ostane ambulanta prazna. In tu ne bo pomagalo nobena reorganizacija dežurstev ali nadzor učinkovitosti, temveč izključno pridobitev večjega števila zdravnikov v zdravstveni sistem.

 10. Rado, dne 6.08.2010 17:39
  Rado

  “Aha, zanimivo, ti torej verjameš informacijam tipa “rekla, kazala”.”

  Spooky,
  moji viri naj bi bili neverodostojni?

  Torej predlagaš da zaupamo tvojim virom. Zdravniški zbornici in Fidesu! :-) :-) :-)

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  Avgust 2010
  P T S Č P S N
  « Jun   Sep »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031