Od leta 2004 pa do sedaj se je v javnem sektorju zaposlilo 8000 ljudi, in to kjub zatrdilom takratnega ministra za javno upravo v Janševi vladi Gregorja Viranta, da se bo po njihovi reformi javnega sektorja oziroma po plačilni reformi zmanjšalo in zaustavilo rast zaposlenih v javnem sektorju. To se je po nekaj letih izkazalo za totalno traparijo, vse kar so naredili je to, da so povečali plače javnemu sektorju v času gospodarske rasti oziroma konjunkture, ki je bila sicer tudi umetno povzročena, zato tudi imamo danes tako hudo gospodarsko krizo v Sloveniji. Javnemu sektorju ni mar, če gre gospodarstvu slabo, njim je samo važno, da imajo visoko in stalno ter zagotovljeno plačo in službo! Vendar takšno razmišljanje je napačno in čudi me, da zasebni sektor ne protestira takšnim izjavam, kot je recimo, da Javni sektor tudi prispeva v davkoplačevalsko blagajno, toda oni nič ne vlagajo v ta državni »žakelj« temveč samo iz njega jemljejo! V ta davkoplačevalski »žakelj« največ prispeva gospodarstvo in če gospodarstvu ne gre, potem je tudi manjši prihodek v državno blagajno, vendar javnega sektorja to ne skrbi, briga jih, če imajo delavci probleme s slabimi plačami, z brezposelnostjo, važno je, da imajo oni višje plače, pa čeprav ničesar ne proizvajajo. V razvitih državah, plače v javnem sektorju zaostajajo oziroma lovijo plače v zasebnem sektorju, tukaj v Sloveniji in še drugje, pa plače v javnem sektorju za 2-krat ali 3-krat presegajo povprečno plačo v gospodarstvu. Javni sektor se mora zavedati, da živijo na račun gospodarstva, zato se ne smejo izmišljevati, še več, ne smejo dajati ultimatov državi. Prav zaradi se čudim, ker sindikat zasebnega sektorja ne ukrepa proti takšnim primitivnim razmišljanjem javnega sektorja, ki mislijo, da je njim vse dovoljeno.

Problem v Sloveniji je, ker se vedno odpirajo novi uradi, direktorati, komisije, vedno nova in nova delovna mesta v javnem sektorju, vendar stara delovna mesta pa se ne ukinjajo, tako pride do zasičena in marsikdo sploh ne ve kaj dela in hodijo v službo samo po plačo. Mnogo preveč ljudje je zaposlenih na obrambnem ministrstvu, nič kaj drugače pa ni na drugih ministrstvih. Mar res potrebujemo urad za opazovanje ptic? Ne, ker enako oziroma še bolj učinkovito delo opravljajo društva. Takšnih primerov je še veliko. V javnem sektorju je potrebno nujno odpustiti 20 do 30 tisoč ljudi, predvsem na občinskih upravah ter v ministrstvih, socialah (kjer so skrajno neučinkoviti), potrebno bo kakšen urad ukinit ali njihove naloge pripisati kakšnemu podobnemu uradu – zna se zgoditi, da dva direktorata v Sloveniji opravljata iste naloge… Za začetek pa je potrebno zmanjšati njihove plač vsaj za 3-5 %.

Dolgoročni ukrep pa je zmanjševanje števila vpisov v družboslovne fakultete. Kaj res na leto potrebujemo po 350 novih socialnih delavk, novih učiteljev, psihologov itd.? Da je mera polna, pa ti ljudje želijo, da jim država zagotovi pripravniška mesta… Kaj ti ljudje res hočejo imeti vse prineseno na pladnjih? Jaz sem študiral elektrotehniko in ko je prišel čas obvezne prakse, sem si moral sam poiskati službo oziroma pomagati tudi fakulteta s svojim spiskom potencialnih delodajalcev, vendar nič nisem imel zagotovljeno! Kmalu bodo zahtevali, da bodo imeli po končanem faksu še zagarantirano službo. Podobno kot generalni direktor RTV in njihovega vodstva, ko ga je nastavila Janševa vlada, nobeden ni niti kvalificiran za to delo, pa vsi so bili takoj zaposleni za nedoločen čas, čeprav prej sploh niso bili na RTV SLO, toda Janševa politika je poskrbela z njihovimi reformami RTV SLO, da so ti ljudje našlo pot na najvišjo mesto v javnem, kjer so podpisali takšne pogodbe, da bi v primeru odstavitve ali prenehanja opravljanje gen. direktorja te ustavno, ta človek prejel odpravnino v 72 plačah! Kako je kaj takšnega sploh mogoče? RTV SLO je ena izmed največjih parazitov slovenskega davkoplačevalskega proračuna, kar jim je vseeno, poleg tega pa dobivajo denar še iz vseh ljudi, ki morajo obvezno plačevati prispevek, da se lahko ti ljudje kopajo v denarju. Večina ljudi na RTV hodi samo po plače!

Takšno izkoriščanje gospodarstva in davkoplačevalskega denarja s strani javnega sektorja je potrebno ukinit in to z odločnimi in drastičnimi ukrepi – tudi z odpuščanjem! Ne smemo podleči izsiljevanjem in grožnjam s strani javnega sektorja, dovolj je bilo! Zakaj bi eni bogateli, ko pa marsikateri delavec dobiva minimalno plačo! Delavci, gospodarstveniki, zasebni sektor, UPRIMO SE izkoriščevalski in hlapčevski politiki javnega sektorja!

 • Share/Bookmark

Komentarji1 komentar

 1. Blog Opozicija Norcem, dne 30.06.2010 17:18

  “Novela se ne nanaša samo na področje zdravstva, temveč na celoten javni sektor. Ker pa daleč največ dežurstev opravijo zdravniki, imajo v zdravniškem sindikatu Fides prav, ko trdijo, da so vladni varčevalni ukrepi v prvi vrsti uperjeni zoper zdravnike. Za državljana s povprečno plačo je sicer nedoumljivo, da lahko zdravnik v najvišjem plačnem razredu v enem samem dežurnem dnevu zasluži skoraj 1500 evrov. A treba je vedeti, da mu to omogoča kolektivna pogodba za javni sektor, po kateri je dežurna ura plačana tako kot nadurna ura, se pravi 30 odstotkov več kot običajna delavna ura, še dodatnih 30 odstotkov, če gre za nočno dežurstvo, in še dodatnih 75 odstotkov, če gre za nedeljsko dežurstvo (oz. 90 odstotkov, če je opravljena med praznikom). To velja za celoten javni sektor. Res pa je, da se pri zdravnikih dežurnih ur nabere bistveno več kot v drugih poklicih. Prav zato je bila do leta 2008 dežurna ura zdravnika razdeljena na efektivni in neefektivni del. Če je zdravnik v času dežurstva delal, na primer operiral, je bil plačan boljše, kot če ni imel kaj delati in je poležaval. Tak sistem je bivša vlada ukinila, sedanja pa nekaj podobnega poskuša spet uvesti, čeprav ob hudem odporu zdravniškega sindikata.” – vir.: Mladina, 27.6.2010 http://www.mladina.si/dnevnik/25-06-2010-spet_bodo_nastradali_bolniki/

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  Junij 2010
  P T S Č P S N
  « Mar   Avg »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930