Tako kot prvi in drugi sveženj protikriznih ukrepov, ki jih je na plano zvlekla opozicijska stranka SDS, tudi tretji sveženj ni kaj veliko drugačen, v takšnem smislu, da seveda na hitro izgledajo mamljivo, vendar v ozadju nimajo nekaj pozitivnih učinkov – tako kratkoročnih kot tudi ne dolgoročnih. Sploh pa nimajo pozitivnega učinka na državni proračun, saj bi z uvodbo teh poritkiznih ukrepov državno blagajno obremenili še za nekaj milijard, kar si pa v tem času tega ne morejo privoščiti. Prvič, protikrizni ukrepi, ki so jih predstavili v nekdanji Socialdemokratski stranki, sploh nimajo dvolj v globino razloženih posamenih ukrepov, zgledajo kot tako, kot da bi jih iz glave na hitro napisal na nek »pildek« in nato predstavil javnosti. Kot sem že rekel, ukrepi zgledajo luštni za navadnega državljana ali državljanko, vendar če si vsaj malo nepristranki oziroma vsaj kanček objektiven ter z glavo pri tleh, boš videl, da takšni ukrepi v praksi ne morejo delovati oziroma če že, pa bi imeli močan negativni učinek na državno blagajno, ki je že tako v globokem minusu. Te protikrizni ukrepi so že tako smešni, da tudi že nekateri v opoziciji pravijo, da bodo neučinkoviti.

To se zagotovo zavedajo v SDS, vendar oni nimajo kaj izgubiti, tako ali pa tako so v opoziciji in ne v vladi, oziroma ne vodijo države v teh težkih časih. Še preveč dobro se zavedajo, da vlada teh protikriznih ukrepov ne bo sprejela, ker so resnici realno neizvedljivi, v teoriji pač so – in to je pomembno. Teorija. SDS zmaga v vsakem primeru, v javnost fosira lepe protikrizne ukrepe, ki ne morejo delovati, ljudje jih bodo površinsko prebrali (kaj več se pa tudi ne da prebrati, ker ni podrobne raziskave o teh ukrepih in njihovih učinkih, tako pozitivnih kot negativnih) bodo bili nad njimi navdušeni in jim verjeli, ker so tako lepo populistično napisani. Te protikrizni ukrepi ne bodo nikoli preizkušeni v praksi, zato se tudi njihove posledice ne bodo vidne. Vendar to ni pomembno, važno da ljudje vidijo, da ima SDS super ideje, ter da jih Pahorjeva vlada noče sprejeti. Tako ima poslanec Janša vedno municije za napadad, češ vladi ne zna reševati krize, mi smo imeli protikrizne ukrepe pripravljene, vendar niste hoteli naše pomoč. Če pa bi vlada sprejela te ukrepe, pa bi se recimo zaradi njih še povečal proračunski primanjkljaj, pa bi SDS se od teh ukrepov oddaljila, čes vlada ni bila sposobna pravilno izvesti protikriznih ukrepov SDS-a ter da so samo krivi za tak primanjkljaj. Ob nesprejetju teh poritkiznih ukrepov, kar tudi jutri na državnem zasedanju tudi pričakujem, pa bo Ivan imel spet polno obtožb glede nesprejetja teh ukrepov; češ, da gre za ideloško naravnano odločitev, da hočejo vse sami narditi itd.

Pa ne pozabimo, ko so bili SDSovci na oblasti, koliko pomoči so sprejeli iz opozicije? Praktično nobene! Ko so bili SDS na oblasti, ko so kakšen zakon dali v proceduro, niso iz opozicije sprejemalu nikakršnih kritik , na vsako njihov predlog od dopolnitvi so preprosto rekli, če vam to kar smo mi dali v proceduro ni všeč, potem glasujte proti! Zakon je lahko v osnovi dober, vendar se ga more še nekoliko izpilit, in to v poslanci delajo z amadmaji – na to pa so bili poslanci SDS alergični.

Če bi se SDS dejansko šlo za pomoč pri boju proti recesiji, potem bi dejansko naredila veliko boljše in realne ukrepe, ker pa v njihovem intersu ni reševanje recesije, ker s tem bi potem izgubili politične in volilne boje, ker dokler bo recesija, bodo v SDS imeli predvolilno kampanjo.

Najbolj pomembna stvar za SDS je ponavljanje in ponavljanje raznih traparij, laži in dezinformacij, zato ker če velikokrat ponoviš neko stvar, potem jo bodo ljudje vzeli kot resnico. To je ena najlažjih oblik pranja možganov in nazarovanja množic.

 • Share/Bookmark

Komentarji



3 komentarjev

 1. Pris, dne 19.01.2010 19:50
  Pris

  “Tako ima poslanec Janša vedno municije za napadad, češ vladi ne zna reševati krize, mi smo imeli protikrizne ukrepe pripravljene, vendar niste hoteli naše pomoč. Če pa bi vlada sprejela te ukrepe, pa bi se recimo zaradi njih še povečal proračunski primanjkljaj, pa bi SDS se od teh ukrepov oddaljila, čes vlada ni bila sposobna pravilno izvesti protikriznih ukrepov SDS-a ter da so samo krivi za tak primanjkljaj.”

  Če bi vlada znala obvladovati krizo in učinkovito zmanjševati njene učinke, bi tudi zgoraj napisani Janšev “načrt” gladko padel v vodo. Problem tokrat ni v Janši, temveč v nesposobnosti aktualne oblasti. Opozicija pa seveda to s pridom izkorišča, kot si pravilno ugotovil. Ampak to je nekako tudi njena naloga.

 2. intelektualec, dne 20.01.2010 01:34

  Ja, resda je to naloga opozicije, vendar nijm se gre bolj kot za rešitev za propagando in “farbanje” ljudi. Ker večkrat ponoviš neko stvar, potem bodo to ljudje vzeli za resnico. Vlada pač ne more vse narediti in vse rešiti. V finančni krizi se da narediti samo toliko in nič več. Praktično ni države na svetu, predvsem na zahodu, kjer ne bi bilo odpuščanj in propadanje raznih podjetij, Anglija recimo, bo za seniranje krize rabila vsaj 10 let, podobno pa bo tudi z večino evropskih držav. Logično je, da bo neka firma, ki je že 10 let nekonkurenča, da bo propadla. Problem je tudi v direktorjih oziroma lastniki, od države so dobili pomoč, ki so jo preprosto po različnih kanalih spravili v žep, nato pa se zgovarjajo na nesposobnost vlade.

 3. nevenka, dne 20.01.2010 07:36
  nevenka

  SDS dobro manipulira in seveda to počnejo tudi drugi, pri nas je oblast odvisna od kvalitete manipulacije (fintiranja državljanov). Krizo imamo seveda še naprej in zadolževanje države je vedno večje…

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Obvestilo: NOV BLOG!


  Blog Opozicija Norcem se je preselil na nov naslov in novo platformo!

  Nov blog se nahaja na naslovu:

  opozicijanorcem.blogspot.com

  ali

  opozicijanorcem.tk


  Blog (in prispevki) na SiOL-u bo ostal dostopen za javnost!

  Lep pozdrav,
  Opozicija Norcem


 • Spletna strateška igra eRepublik

 • Spremljajte me na Twitterju

 • zadnji komentarji

 • Koledar

  Januar 2010
  P T S Č P S N
  « Dec   Feb »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031